10 pomysłów na zupy najlepsze na jesień! Rozgrzeją, uzdrowią i rozpieszczą podniebienie
Przepisy CountryJesień to czas zup. Są zdrowe, rozgrzewające i pyszne, niektóre poprawiają odporność i pomagają wyjść z infekcji. Dodatkowa zaleta: możesz ugotować zupę na kilka dni. Zobacz nasze pomysły i przepisy na zupy, które warto przygotować jesienią.
1. Pomysł na zupę – zupa dyniowa
To klasyczna jesienno-zimowa zupa, która jest nie tylko smaczna, ale także bardzo kremowa i bogata w smaku. Daje też szerokie pole do popisu, bo możesz ugotować ją w różnych wariantach. Popularna jest wersja na mleku kokosowym, którego smak świetnie gra ze smakiem dyni. Ale możesz ją zrobić także na bulionie. Warto dodać przyprawy takie jak cynamon, gałka muszkatołowa i imbir, aby wzmocnić aromat dyniowej zupy i jej rozgrzewające właściwości.
Zobacz przepis na
Piknatny krem z dyni z korzenną nutą
Aksamitny krem z dyni
2. Pomysł na zupę – zupa grzybowa
Jesień to czas zbierania grzybów, dlatego zupa grzybowa jest idealnym wyborem na sezonowe danie. Możesz przygotować ją z różnych rodzajów grzybów, takich jak borowiki czy inne leśne grzyby albo pieczarki. Świetnie sprawdza się krem z grzybów albo grzybowy bulion, który podasz sam lub z makaronem. Dodaj śmietanę i zioła, aby uzyskać głębszy smak.
Zobacz przepis na:
Zupę grzybową na kwasie z kapusty
Zupę krem z grzybów
3. Pomysł na zupę – barszcz czerwony
To tradycyjna polska zupa, która jest pełna smaku i koloru, a do tego bardzo zdrowa. Ugotuj go z buraków, dodaj zakwas buraczany dla smaku i koloru. Podawaj czysty (może być z pierożkami pielmieni albo uszkami) albo z kwaśną śmietaną. Dobra alternatywa dla wegan: barszcz ze śmietanką kokosową. Pycha!
Zobacz przepis na barszcz czerwony z imbirową śmietaną
4. Pomysł na zupę – zupa pomidorowa
To też polski klasyk, który kochają dzieci i dorośli. Dobrze przyrządzonej pomidorówce chyba nikt się nie oprze, bo jej lekko kwaskowy smak naprawdę kusi. Możesz ją przyrządzać cały rok z dobrej passaty albo przecieru, ale teraz pomidory są szczególnie dobre, więc warto ugotować ją po prostu ze świeżych warzyw. Wersja znana od lat to pomidorowa z makaronem albo ryżem, ale możesz podać ją z także z grzankami lub serem. Posyp po wierzchu natką pietruszki albo kolendrą.
Zobacz przepis na krem z pomidorów
5. Pomysł na zupę – zupa z soczewicy
Zupa z czerwonej lub zielonej soczewicy jest sycąca i zdrowa, a jeśli przyprawisz ją korzennymi przyprawami, oszałamia bogatym smakiem. Najlepiej smakuje ugotowana na bulionie warzywnym. Pyszna jest podana z karmelizowaną cebulą i posypana świeżą kolendrą.
Zobacz przepis na zupę z soczewicy
6. Pomysł na zupę – rosół
To zupa, której prozdrowotne działanie świetnie znały i wychwalały nasze babcie. I było to w pełni uzasadnione. W miarę jak temperatury spadają, rosół jest doskonałym rozgrzewającym daniem, a zawarte w nim białko pomaga zwalczać stany zapalne, jeśli się rozchorujmy albo coś nas rozkłada. Idealny rosół gotuje się z dwóch lub trzech gatunków mięsa oraz włoszczyzny. Nie zapomnij dodać opalanej cebuli dla smaku. Podawaj go z makaronem, posypany natką pietruszki albo kolendrą.
Zobacz także:
Jak ugotować rosół na przeziębienie?
Przepis na rosół z kaczki
7. Pomysł na zupę – zupa krem z brokułów
Ta zupa jest bogata w błonnik i witaminy, a jej piękny, zielony kolor cieszy oko. Kremowa konsystencja sprawia, że jest to świetna opcja na jesień – syci i daje poczucie komfortu. Podawaj ją posypaną grzankami albo prażonymi pestkami czy płatkami migdałów.
8. Pomysł na zupę – zupa krem z selera
Seler to warzywo często niedoceniane, a to świetny gracz sezonowy. Warto dać mu rolę główną, nie tylko jako część włoszczyzny, na której gotujesz rożne zupy. Jest bowiem nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy – dostarcza nam wapnia, witamin A, C, k, B2 i B6, potasu, fosforu i błonnika. Zrób więc z niego wyjątkową, kremową zupę. Możesz zabielić ją śmietaną, dodać pokruszone orzechy włoskie lub świeży tymianek dla dodatkowego smaku.
Zobacz przepis na zupę krem z selera
9. Pomysł na zupę – zupa krem z marchwi
Marchewki są pełne witamin – A,C, E oraz beta-karotenu, dlatego zupa marchewkowa jest doskonałą opcją na wzmocnienie odporności w okresie jesienno-zimowym. Polecamy tę zupę w formie kremu, którego słodki smak warto przełamać ostrym imbirem albo kurkumą czy curry. Gotujemy ja na bulionie warzywnym, rosole, można dodać też mleko kokosowe, ten egzotyczny składnik kocha się z marchewką, podobnie jak z dynią. Krem z marchewki podawaj z prażonymi orzeszkami pinii albo pestkami słonecznika.
10. Pomysł na zupę – zupa ogórkowa
To tradycyjna polska zupa przygotowywana z kiszonych ogórków i wywaru mięsnego, ale oczywiście można ugotować ją także na bulionie warzywnym. Jest kwaśna, wyrazista i aromatyczna.
Tekst: Redakcja Zdjęcia: Shutterstock