Zupa grzybowa krem
WEŹ:
- szklankę podgrzybków
- szklankę borowików
- kanię
- szklankę kurek (lub innych ulubionych grzybów)
- litr bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- białą cebulę
- pęczek tymianku
- szklankę śmietany 18%
- sól
- pieprz
- oliwę
- łyżkę masła
Grzyby oczyść z piasku i ziemi pędzelkiem. Wszystkie oprócz kurek pokrój w kosteczkę. W garnku na oliwie podsmaż posiekane czosnek i cebulę. Po minucie wrzuć grzyby, smaż około 5 minut. Jeśli grzyby puszczą wodę, nieco dłużej – by odparowała, a grzyby trochę się podsmażyły. Potem wlej bulion, dodaj tymianek i gotuj 15 minut. Wyciągnij tymianek, dodaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kurkami podsmażonymi na maśle.
TEKST: MARTA KWIATKOWSKA
ZDJĘCIA: PAWEŁ ULATOWSKI, SHUTTERSTOCK