Rokitnik pełen witamin
Ma srebrzystoszare lśniące liście, wśród których aż roi się od drobnych jaskrawych jagód. Rokitnik może być całoroczną ozdobą niejednego ogrodu!
Ozdobi i wzbogaci sad lub jagodnik, nie wymagając przy tym zbyt wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Amatorzy domowych przetworów upodobali go sobie przede wszystkim za cenne, pełne witamin i minerałów owoce.
Gdzie i jak sadzić rokitnik?
Rokitnik nie jest trudnym w uprawie krzewem, choć nie lubi kompromisów. Najlepiej rośnie na lekkiej i piaszczystej ziemi w pełnym słońcu i praktycznie nie wymaga przycinania. Owoce zawiązują się tylko na żeńskich kwiatach, dlatego rokitniki trzeba sadzić parami – na krzewach męskich jest pyłek do kompletu.
Aby dobrze się przyjęły, młode rokitniki nie powinny mieć konkurencji ze strony innych roślin – sadzimy je w pewnym oddaleniu.
Kiedy zbierać owoce rokitnika?
Żółtopomarańczowe owoce przepięknie zdobią krzew aż do pierwszych przymrozków, a nawet dłużej. Ich zbiór może być jednak żmudny i kłopotliwy ze względu na kłujące ciernie, którymi pokryte są gałązki.
Najlepiej zaczekać, aż pierwszy mróz zwarzy owoce, a wtedy rozścielić wokół krzewu płachtę materiału i energicznie potrząsnąć gałęziami, a potem zebrać to, co spadnie.
Jak smakują jagody rokitnika?
Surowe czy przemrożone, jagody rokitnika są bardzo kwaśne, ale za to mają mnóstwo witamin, szczególnie witaminy C. Rokitnikowy sok można stosować zamiast cytryny do herbaty, najsmaczniejsze przetwory – konfitury, dżemy i galaretki – przygotujemy z dodatkiem słodszych owoców.
Łukasz Skop, autor bloga bezogrodek.com
zdjęcie: shutterstock