Sad retro: mirabelka
Mirabelka to niekwestionowana królowa polskich działek i wiejskich dróżek. Dla tego niedużego drzewka znajdzie się kącik nawet w najmniejszym ogródku.
Mirabelkowe smaki cieszą się coraz większym powodzeniem. Miękkie, kolorowe i słodkie owoce docenili zwłaszcza producenci letnich napojów orzeźwiających.
Gdzie sadzić mirabelki?
Te śliwki lubią wygrzewać się w słońcu. Może stąd u nich te ciepłe, czerwonawe rumieńce. Nie wymagają dużej przestrzeni, a regularne cięcie pozwala dodatkowo ograniczyć rozmiary tych z natury niewielkich drzew.
Kiedy zrywać mirabelki?
Dojrzewające mirabelki zmieniają kolor na żółty albo jasnofioletowy, a najczęściej wybarwiają się na oba jednocześnie. Łatwo wtedy opadają z drzewa i nie bardzo nadają się do przechowywania. Dlatego najlepiej je zjadać na bieżąco lub szybko przerabiać na dżemy, soki i nalewki.
Jak smakują mirabelki?
Te najmniejsze ze wszystkich śliwek mają wyjątkowo słodki i aromatyczny miąższ o lekko kwaskowej nucie. Są niezastąpione w prawdziwym domowym kompocie, solo lub w towarzystwie innych sezonowych owoców.
Łukasz Skop
autor bloga bez-ogródek
fot. shutterstock