Zielony kłos
Sto lat temu chleb cieszył się ogromnym szacunkiem i, nie ma się co dziwić, był podstawą diety. Za to dziś dostaje za swoje. Zwolennicy tzw. zdrowego żywienia wytykają mu, że jest tuczący, pełen chemii i glutenu, ciężkostrawny, zapychający itd., itp. Z odsieczą chlebowi pospieszyli pomysłodawcy akcji Zielony Kłos.
Cel? Zwrócić bochenkom ich dobre imię, sprostować nieprawdziwe informacje i raz na zawsze wyjaśnić, dlaczego i jaki chleb trzeba jeść, aby być zdrowym oraz szczupłym. Na stronie Zielonego Kłosa znajdziemy nie tylko kompendium wiedzy o chlebie, ale i wyszukiwarkę www.zielonyklos.pl (chyba pierwszą taką na świecie!), która pokaże, gdzie w naszej okolicy kupimy doskonałe pieczywo. Po lekturze artykułów na stronie z pewnością już nigdy nie dacie się nabrać na pięknie pachnący, ale nafaszerowany polepszaczami wypiek. Dowiecie się, które dodatki, pomimo dziwnych nazw (kamut, durum, amarantus) są naturalne i zdrowe; kto powinien porzucić baltonowski na rzecz orkiszowego, czemu błonnik jest
ważniejszy od glutenu.
Teksty: Weronika Kowalkowska
Zdjęcia: Living4media/Free, Corbis/Fotochannels, materiały prasowe