Masło z pieprzykiem
Precz z nudą na kanapce! Oto kilka pomysłów na domowe smakowe masła, które genialnie podkreślają nie tylko smaki wędlin, serów czy ryb, ale też pieczywa. Jakby tego było mało, pomagają trzymać się zdrowo przez całą jesień i zimę.
•Musztardowe – na pół kostki masła weź dwie łyżki stołowe pełnoziarnistej musztardy, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Świetne do pieczonej wieprzowiny czy kurczaka, a także łososia. Gorczyca pomaga trawić tłuszcz i rozgrzewa.
•Tymiankowe – dwie łyżeczki świeżego lub suszonego tymianku zmiksuj z masłem i szalotką. Posól, popieprz i dodaj kilka kropli soku
z cytryny. Pomaga przy kaszlu, wyostrza delikatny smak cielęciny.
•Czosnkowe – pół kostki masła utrzyj z 3-4 posiekanymi ząbkami czosnku, dopraw solą i pieprzem. Podawaj do sera, pomidorów albo
po prostu na razowym chlebie. Smakuje i hartuje.
•Pietruszkowe – posiekaną natkę zmiksuj z masłem, cebulką dymką
i sokiem z limonki. Dopraw solą i pieprzem. Dobre do grzanek z serem, pieczonego indyka, białego sera. Zastępuje tabletkę witaminy C.
•Szałwiowe – pęczek świeżych posiekanych liści szałwii i ząbek czosnku utrzyj z solą. Kładź na grillowanym kurczaku, rybach, polędwiczkach wieprzowych. Pomaga na trawienie i zapalenie gardła.
Tekst: Joanna Halena, Karolina Zawadzka, Monika Utnik-Strugała
Zdjęcia: Stockfood/Free, Flora Press, Shutterstock