Jest Superman, są i superwarzywa. Jeśli chcesz być tym pierwszym, musisz jeść te drugie. Ale ważne, jak je ze sobą połączysz.
Naszym narodowym lekiem na grypę jest rosół z kury. Ale na nim lista domowych antybiotyków się nie kończy. Dr Joel Fuhrman z „New York Timesa” przekonuje, że dieta na odporność jest dziecinnie prosta i wcale nie będziemy chodzić głodni. Wystarczy przestawić się na superpokarmy. Codziennie zjadamy osiem porcji warzyw. Dwie muszą być zielone, a cztery – surowe. Do tego garść ziaren. Lekarz radzi też, jak je łączyć, żeby wzmacniały swoje działanie. A więc jeśli brukselka, to z brokułami i migdałami. Szpinak Najlepszy z owocem granatu albo malinami. Hitem są wszelkie jagody, kapusty, rukola, rzeżucha i orzechy. Nie musimy rezygnować z mięsa i ryb, ale jemy je dwa razy w tygodniu. Po kilku tygodniach nie dość, że przestaniemy kichać i kasłać, to jeszcze będziemy o kilka kilogramów lżejsi.
Cebula i czosnek budują odporność. Znajdziesz w nich związki siarki, które chronią nie tylko przed przeziębieniami, ale także przed artretyzmem. Nasze babki doskonale wiedziały, co robią, podając je podczas choroby!
Zielone warzywa liściaste są najzdrowsze. Mają mnóstwo przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, a jednocześnie mało kalorii. Liście rządzą!
Siemię lniane jest bogate w błonnik. Dzięki temu dba o układ pokarmowy. A dobre, poprawiające odporność organizmu bakterie są w jelitach.
Piramida superjedzenia
U jej podstaw są warzywa, a zwłaszcza brokuły, kapusta, kalafior oraz jagody i pieczarki. Jedz do woli!
II piętro: rośliny strączkowe i owoce. Jedz codziennie.
III piętro: nasiona, orzechy, pełne ziarna zbóż. Jedz codziennie w umiarkowanych ilościach.
IV piętro: chudy nabiał, jaja, oleje, ryby. Jedz dwa razy w tygodniu.
V piętro: mięso, sery, słodycze. Jedz je rzadko, wybieraj te ekologiczne.
Tego nie jedz!
Unikaj smażonego i grillowanego mięsa. Szczególnie czerwonego. Pod wpływem wysokiej temperatury powstają w nim szkodliwe substancje podejrzewane o sprzyjanie nowotworom. Dobrą zasadą jest niejedzenie białego ryżu, cukru, mąki, makaronu. Są to węglowodany, które powodują skoki cukru we krwi, co obniża odporność organizmu.
Gotowe soki z kartonu i napoje nie są zdrowe. Witamin jest w nich niewiele, więc są jedynie źródłem niepotrzebnego organizmowi cukru.
Sałatka wielkiej mocy
Weź: •2 średnie marchewki •¼ małej główki kapusty •szklankę różyczek brokułów •2 średnie korzenie selera •duże jabłko •½ szklanki orzechów pekan lub innych •łyżeczkę mielonego siemienia lnianego
Warzywa i owoce umyj. Jabłko obierz i wydrąż gniazda nasienne, marchewki obierz i pokrój na kawałki. Użyj najmniejszego ostrza w blenderze, wymieszaj wszystkie składniki, aż będą posiekane na wielkość confetti. Blenduj je pulsacyjnie. Od razu podawaj, a to, co zostanie, przechowuj w lodówce (góra kilka godzin).
ok. 20 min
Cudowna potrawka z soczewicy
Weź (na 4 porcje): •2 szklanki suszonej soczewicy •½ średniej cebuli •seler naciowy •szczyptę czarnego pieprzu •łyżeczkę suszonej bazylii •6 szklanek wody •3 duże dojrzałe pomidory
Soczewicę przepłucz zimną wodą i odsącz na sitku. Cebulę i seler posiekaj, pomidory pokrój w kostkę. Do garnka włóż soczewicę, zalej wodą, dorzuć cebulę, pieprz i bazylię, a następnie duś pod przykryciem pół godziny. Dodaj pomidory i seler naciowy, duś ponownie przez kwadrans lub do momentu, gdy warzywa zrobią się miękkie. W wersji niewegetariańskiej możesz podawać z pieczoną piersią z indyka.
Zupa z grzybami shitake
Weź (na 4 porcje): •6 szklanek niesolonego bulionu warzywnego •2 pory •3 marchewki •3 ząbki czosnku •3 szklanki grzybów shitake •3 szklanki gotowanej białej fasoli •5 szklanek rzeżuchy •łyżeczkę ziół prowansalskich •pieprz
Białe i jasnozielone części pora umyj, pokrój w plastry. Marchewki obierz i pokrój, usuń twarde łodyżki rzeżuchy. W garnku zagotuj ¹⁄8 szklanki wody. Dodaj pory, marchew, czosnek i duś, aby zmiękły. Wrzuć grzyby i gotuj kolejne 3 minuty, aż puszczą sok. Dodaj warzywa, fasolę, rzeżuchę i zioła, duś przez 15 minut. Połowę zupy zmiksuj na gładkie purée. Przełóż z powrotem do garnka. W wersji mięsnej dodaj 12 dag ugotowanej i posiekanej dziczyzny lub drobiu.
Kremowe curry z warzyw krzyżowych
Weź (na 4 porcje): •2 cebule •3 marchewki •4 ząbki czosnku •3 pasternaki •kalafior •2 szklanki grzybów •pęczek jarmużu •2 szklanki mleka sojowego •łyżkę curry •łyżeczkę kminu rzymskiego •łyżeczkę kurkumy •2 szklanki gotowanego groszku cukrowego •szklankę mrożonego zielonego groszku •½ szklanki nerkowców
Cebulę obierz i pokrój, rozgnieć czosnek. Marchew, pasternaki, kalafior i grzyby pokrój. Z jarmużu usuń twarde łodyżki i posiekaj z orzechami. W garnku odparuj cebulę, czosnek, marchew i pasternaki. Dodaj mleko, kalafior, grzyby, curry, kurkumę i kmin, gotuj przez 10 minut. Wrzuć jarmuż, zielony groszek i groszek cukrowy, gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną. Podawaj oprószone orzechami nerkowca.
Rosół
Weź: •kurczaka (2 kg) •3 litry wody •½ łyżki soli •cebula •2 marchewki •korzeń pietruszki •kawałek selera •kawałek pora •kawałek liścia kapusty •3 gałązki natki •6 ziarenek ziela angielskiego•2 liście laurowe •5 ziarenek pieprzu
Kurczaka pokrój, włóż do garnka i zalej wodą, wsyp łyżkę soli, wymieszaj i odstaw na pół godziny. Wylej mętną wodę, wlej nową i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Cebulę opal w piekarniku, aż zbrązowieje. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz; pora, kapustę i natkę opłucz. Do rosołu dodaj przygotowane warzywa, natkę pietruszki oraz ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz. Gotuj przez 2-3 godziny. Dopraw solą.Rosół, jak wiadomo, to lek na całe zło. Rozgrzewa, odtyka nos i koi żołądek. Więcej! Poprawia humor, bo przyczynia się do wzrostu serotoniny we krwi.
Burgery owsiane
Weź (na 8 porcji):•1½ szklanki płatków owsianych •szklankę mielonych orzechów włoskich •szklankę wody •¼ szklanki pasty pomidorowej •2 łyżeczki suszonej bazylii •½ łyżeczki suszonego oregano •2 łyżki natki pietruszki •szklankę cebuli •3 ząbki czosnku •6 szklanek grzybów •²⁄3 szklanki rozmrożonego szpinaku •plastry awokado •pieprz do smaku
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Na patelni wymieszaj wodę z pastą pomidorową i przyprawami. Doprowadź do wrzenia. Dodaj płatki owsiane i orzechy. Odstaw. Zeszklij cebulę i czosnek, dodaj grzyby, gotuj 5 minut. Wrzuć szpinak i wszystko wymieszaj. Formuj kotlety i piecz z każdej strony. Podawaj na żytnim chlebie z awokado.
Dr Joel Fuhrman „Superodporność. Jak z posiłków czerpać zdrowie”
Studio Astropsychologii, Białystok 2013
Tekst: Agata Daniluk
Zdjęcia: Stockfood/Free, Shutterstock