Papierówki z własnego sadu
Jej słodko-kwaśny smak to dla wielu z nas symbol beztroskich wakacji na wsi. Warto przywrócić to wspomnienie i posadzić sobie jabłonkę!
Stare odmiany jabłoni powracają do łask, a ‘Oliwka Żółta’ – bo tak prawidłowo nazywa się papierówka – kusi owocami o niepowtarzalnym aromacie kruchego miąższu otoczonego cienką jak pergamin skórką.
Gdzie sadzić Papierówki?
W przeciwieństwie do wielu nowych odmian jabłoni, których karłowy pokrój i słabszy wzrost czynią je idealnymi nawet do miniaturowych ogródków, papierówki po latach osiągają spore rozmiary. Weź to pod uwagę, wybierając miejsce dla młodych drzewek.
Kiedy zrywać papierówki?
Pierwsze jabłka dojrzewają już w połowie lipca, stopniowo zmieniając swój kolor z pistacjowego na jasnożółty. Nigdy nie pokrywają się charakterystycznym dla wielu innych odmian rumieńcem. Często owocują przemiennie, co dwa lata, jednak staranne przycinanie drzew pozwala uzyskać regularne plony każdego lata.
Jak smakują papierókwi?
Niewiele innych odmian jabłoni dojrzewa w tym samym czasie, co papierówki, i to głównie dlatego tak dobrze znamy, pamiętamy i przede wszystkim cenimy ich smak. Lipcowe soczyste jabłka są po prostu bezkonkurencyjne!
Łukasz Skop, autor bloga bez-ogródek
zdjęcie shutterstock