Trudno docenić pokrzywę, kiedy każdy kontakt z nią oznacza pojawienie się piekących bąbli. Dopiero jako gnojówka ujawnia swoje nieocenione właściwości i staje się naturalnym środkiem do walki z chorobami grzybowymi i szkodnikami – mszycami i przędziorkami.
Przepis na gnojówkę z pokrzywy - naturalny środek na mszyce
Kilogram pociętego zielska zalewamy 10 l wody i odstawiamy na minimum 2 tygodnie bez przykrycia. Dla jeszcze lepszego działania możemy dorzucić do wiadra inne popularne chwasty: skrzyp, żywokost, oset czy krwawnik. Codziennie mieszamy, aby przyspieszyć fermentację (uwaga, może się nie obejść bez zatykania nosa). Kiedy roztwór przestanie się pienić, przelewamy go przez sito. Do oprysków rozcieńczamy, biorąc jedną część pokrzywowej mikstury i 20 części wody.
Tekst: Łukasz Skop: bez-ogrodek-blog.blogspot.com
Zdjęcia: Gap photos, Flora press, Shutterstock