Pyszne herbaty ze świeżych ziół
Tylko teraz mamy okazję pić napary z mięty, melisy, pokrzywy, nagietka, rumianku i innych ziółek prosto z ogródka. Smakują o niebo lepiej niż z suszu i są zdrowsze od zwykłej herbaty.
Jak zaparzyć herbatę ze świeżych ziół?
Wystarczy kilka łodyżek zalać gorącą wodą i odstawić do naciągnięcia. W roli herbaty sprawdzi się też natka pietruszki czy liście jagód i poziomek. Nie czekaj, aż całkiem ostygnie – letnia lepiej ugasi pragnienie.
Ziołowa herbata na zimno z kwiatów mniszka
Jeśli koniecznie chcesz coś na zimno, spróbuj naparu z kwiatów mniszka według przepisu gospodyń ze stowarzyszenia Słowiniec: płatki wyskubane z garści kwiatów zalej wrzątkiem, a kiedy wystygnie, przecedź, dopraw sokiem z cytryny i miodem. Na koniec wrzuć kilka kostek lodu. Mrożona herbata niech się schowa!
Tekst: Karolina Zawadzka
Zdjęcie: Shutterstock