Domowa pizza, chrupiąca, smaczna i zdrowa, bo z dodatkiem sezonowych warzyw i ziół. Pycha!

Składniki na pizzę:
•3 szklanki mąki
•pół kostki świeżych drożdży
•łyżeczkę cukru
•łyżeczkę soli
•3 łyżki oliwy
na wierzch:
•opakowanie ricotty
•2 ząbki czosnku
•łyżkę soku z cytryny
•pół szklanki zielonego groszku
•pół szklanki ugotowanego bobu
•kulkę mozzarelli
•4 plasterki wędzonego boczku
•garść ulubionych świeżych ziół, np. bazylii, mięty, pietruszki
•świeżo mielony pieprz

Przygotowanie pizzy z ziołami
Drożdże i cukier rozpuść w połowie szklanki wody i wlej do przesianej mąki. Dodaj sól oraz oliwę, wyrób gładkie ciasto. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około półtorej godziny, aż podwoi objętość. Ricottę dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części, każdą rozwałkuj na cienki placek. Rozgrzej piekarnik razem z blachą do maksymalnej temperatury. Blaszkę wyjmij, natłuść, kładź na niej placki ciasta. Każdy posmaruj ricottą, obsyp groszkiem, bobem, porwaną na kawałki mozzarellą i paseczkami boczku. Piecz 7-10 minut. Posyp pieprzem i świeżymi ziołami.

Tekst: Matylda Rosłaniec  
Zdjęcia: Stockfood/free

Zobacz również