Crème brûlée z werbeną cytrynową

Wariacja na temat ulubionego deseru Francuzek czyli crème brûlée.

Weź:
•4 łyżki cukru
•2 szklanki śmietany kremówki
•łyżkę masła
•pół tabliczki gorzkiej czekolady
•2 łodygi werbeny cytrynowej
•6 żółtek
•łyżkę cukru waniliowego
•3 łyżki cukru brązowego

Przygotowanie crème brûlée
2 łyżki cukru, 2 łyżki śmietany, masło i połamaną na kawałki czekoladę wrzuć do rondelka, podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając. Przelej do czterech foremek. Resztę śmietany podgrzej z werbeną, nie gotuj. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Ze śmietany wyjmij listki werbeny i jeszcze gorącą masę wlej do żółtek, ciągle ubijając. Całość przelej z powrotem do rondla i podgrzewaj, aż masa zgęstnieje. Przetrzyj przez drobne sitko, przełóż do foremek z kremem czekoladowym. Ustaw je w dużej brytfance i zalej wodą do ²⁄3 wysokości naczynek.

Piecz 40-45 minut w 150ºC, aż masa będzie ścięta z zewnątrz, ale lekko płynna w środku. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posyp cukrem i opal palnikiem lub wstaw do piekarnika pod mocno rozgrzany grill na kilka minut.

Tekst: Matylda Rosłaniec  
Zdjęcia: Stockfood/free

Zobacz również