Zupa miętowo-groszkowa
Groszek i bób – duet, który zwiastuje lato. Lubią towarzystwo mięty i parmezanu. Z szałwią czują się jak pączki w maśle.
Składniki:
•2 szklanki wyłuskanego groszku + pół szklanki do podania
•szklanka obranych pokrojonych w kostkę młodych ziemniaków
•4 szklanki wody
•łyżeczka soli
•pół szklanki kremówki
•łyżeczka masła
•garść listków mięty
•świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki zalej szklanką zimnej wody, posól, gotuj do miękkości. Dodaj groszek, masło i gotuj bez przykrycia, aż groszek zmięknie, uzupełniając wodę, aby zakrywała warzywa. Dorzuć większość mięty, gotuj przez minutę i zdejmij z ognia. Dodatkowy groszek gotuj 3 minuty, odcedź, przelej zimną wodą. Połowę dodaj do zupy z pozostałą miętą, śmietanką, 2 szklankami gorącej wody i zmiksuj na gładko. Podaj z pozostałym groszkiem i pieprzem. Do tego przepisu użyj tylko młodych soczystych ziarenek groszku – takich, które są smaczne również na surowo. Twarde, przejrzałe nasiona popsują smak zupy, zamiast nich lepiej użyć groszku mrożonego.
Kinga Błaszczyk-Wójcicka
greenmorning.pl
Fotografka i stylistka kulinarna. Na blogu dzieli się przepisami na wegetariańskie pyszności.