Zupa miętowo-groszkowa

Groszek i bób – duet, który zwiastuje lato. Lubią towarzystwo mięty i parmezanu. Z szałwią czują się jak pączki w maśle.

Składniki:

•2 szklanki wyłuskanego groszku + pół szklanki do podania

•szklanka obranych pokrojonych w kostkę młodych ziemniaków

•4 szklanki wody

•łyżeczka soli

•pół szklanki kremówki

•łyżeczka masła

•garść listków mięty

•świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zalej szklanką zimnej wody, posól, gotuj do miękkości. Dodaj groszek, masło i gotuj bez przykrycia, aż groszek zmięknie, uzupełniając wodę, aby zakrywała warzywa. Dorzuć większość mięty, gotuj przez minutę i zdejmij z ognia. Dodatkowy groszek gotuj 3 minuty, odcedź, przelej zimną wodą. Połowę dodaj do zupy z pozostałą miętą, śmietanką, 2 szklankami gorącej wody i zmiksuj na gładko. Podaj z pozostałym groszkiem i pieprzem. Do tego przepisu użyj tylko młodych soczystych ziarenek groszku – takich, które są smaczne również na surowo. Twarde, przejrzałe nasiona popsują smak zupy, zamiast nich lepiej użyć groszku mrożonego.

Kinga Błaszczyk-Wójcicka
greenmorning.pl
Fotografka i stylistka kulinarna. Na blogu dzieli się przepisami na wegetariańskie pys­­zności.

Zobacz również