Spaghetti Primavera
Jak gotować zielone warzywa? Wrzucaj na wrzątek, a nie do zimnej wody. Gotuj krótko, ze szczyptą cukru, na dużym ogniu. Po odcedzeniu wrzuć na chwilę do lodowatej wody. Dzięki temu zachowają i piękny kolor, i więcej wartości odżywczych.
Spaghetti Primavera
Składniki:
•pół opakowania spaghetti
•szklankę ugotowanego groszku
•pół szklanki ugotowanego i obranego bobu
•mały ząbek czosnku
•garść posiekanych ziół – koperku, mięty i pietruszki
•2-3 łyżki masła
•szklankę kwaśnej śmietany
•sól
•pieprz
•parę łyżek tartego parmezanu
•garść uprażonych orzeszków pinii (ewentualnie)
Sposób przygotowania:
Posiekany czosnek i połowę ziół wrzuć na rozgrzane masło. Smaż, aż poczujesz aromat. Zdejmij z ognia i dodaj śmietanę, energicznie mieszając. Dopraw do smaku. Spaghetti ugotuj w osolonej wodzie i odcedź (zachowaj pół szklanki wody z gotowania). Wrzuć makaron do sosu razem z groszkiem i bobem. Dolej trochę wody
z gotowania. Posyp parmezanem, pozostałymi ziołami i orzeszkami pinii. Od razu podawaj.
Przepis: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl, Fotografka i stylistka kulinarna. Na blogu dzieli się przepisami na wegetariańskie pyszności.