Spaghetti Primavera

Jak gotować zielone warzywa? Wrzucaj na wrzątek, a nie do zimnej wody. Gotuj krótko, ze szczyptą cukru, na dużym ogniu. Po odcedzeniu wrzuć na chwilę do lodowatej wody. Dzięki temu zachowają i piękny kolor, i więcej wartości odżywczych.

Spaghetti Primavera

Składniki:

•pół opakowania spaghetti

•szklankę ugotowanego groszku

•pół szklanki ugotowanego i obranego bobu

•mały ząbek czosnku

•garść posiekanych ziół – koperku, mięty i pietruszki

•2-3 łyżki masła

•szklankę kwaśnej śmietany

•sól

•pieprz

•parę łyżek tartego parmezanu

•garść uprażonych orzeszków pinii (ewentualnie)

Sposób przygotowania:
Posiekany czosnek i połowę ziół wrzuć na rozgrzane masło. Smaż, aż poczujesz aromat. Zdejmij z ognia i dodaj śmietanę, energicznie mieszając. Dopraw do smaku. Spaghetti ugotuj w osolonej wodzie i odcedź (zachowaj pół szklanki wody z gotowania). Wrzuć makaron do sosu razem z groszkiem i bobem. Dolej trochę wody
z gotowania. Posyp parmezanem, pozostałymi ziołami i orzeszkami pinii. Od razu podawaj.

Przepis: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl, Fotografka i stylistka kulinarna. Na blogu dzieli się przepisami na wegetariańskie pys­­zności.

Zobacz również