Śmietankowe drożdżówki z malinami

Daria Dzida z mysweetworld.pl uwielbia domowe drożdżówki,bezy i wszelkie desery z owocami. Proste do zrobienia i pyszne!

Składniki:

•1¼ szklanki mąki

•2 czubate łyżki miodu

•2 łyżeczki cukru z wanilią

•¼ kostki drożdży

•łyżeczka mleka

•niecałe pół kostki masła

•3 łyżki śmietanki 18 proc.

•¼ łyżeczki soli

•jajko

• żółtko

•200 g malin

DO POSMAROWANIA

•pół białka (resztę użyjemy do lukru)

•łyżka mleka

NA LUKIER

•pół białka

•łyżka soku z cytryny

•ok. ¾ szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do miski, odstaw. Drożdże pokrusz do miseczki, zasyp cukrem z wanilią, dodaj łyżeczkę mleka i rozcieraj, aż staną się płynne. Masło stop w rondelku, zdejmij z palnika, dodaj śmietankę, sól i cukier – mieszaj, aż się rozpuści. Gdy ostygnie i będzie letnie, dodaj jajko i żółtko, wymieszaj trzepaczką i przelej do miski z mąką. Wrzuć drożdże i wyrabiaj mikserem z hakami – ciasto powinno być sprężyste, nie lepić się za bardzo i odchodzić od brzegów. Uformuj półkulę, oprósz mąką. Miskę z ciastem nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 70 minut. Kiedy wyrośnie, wyłóż je na blat oprószony mąką i delikatnie obtocz w niej z dwóch stron. Dłońmi rozciągnij na prostokąt 30 x 23 cm (dłuższe boki mają być poziome). Rozłóż maliny, zostawiając przy górnej krawędzi ok. 2 cm marginesu. Zroluj wzdłuż krótszego boku i sklej ciasto na końcu. Nożem podziel rulon na 9 krążków i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Potem posmaruj je białkiem roztrzepanym z mlekiem i piecz 13-15 min w 175˚C. Ostudź i polukruj.

Zobacz również