Sałatka orkiszowa

Nie masz pomysłu na sałatkę na piknik? Zrób z nami pyszną sałatkę orkiszową!

Składniki:

•szklanka orkiszu

•pół pęczka rzodkiewki

•pół pęczka białych szparagów

•2 garści ulubionej zieleniny, np. roszponki, pędów groszku, koperku

•szczypiorek

•gruby plaster gotowanej szynki

•sól

•pieprz

•cytrynę

Sposób przygotowania:

Orkisz opłucz, zalej 4 szklankami osolonego wrzątku. Gotuj pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn. Jeśli nie zmięknie, dolej odrobinę wody. Zdejmij z ognia, przykryj i zostaw na 10 minut. Pokrój szynkę, rzodkiewki i szczypiorek. Szparagi obierz i gotuj 8 minut w osolonym wrzątku z odrobiną soku z cytryny, pokrój na kawałki. Wymieszaj wszystkie składniki. Skrop oliwą i sokiem
z cytryny, dopraw. Podawaj np. z kanapkami z mozzarellą i grillowaną papryką.

Zobacz również