Sałatka orkiszowa
Nie masz pomysłu na sałatkę na piknik? Zrób z nami pyszną sałatkę orkiszową!
Składniki:
•szklanka orkiszu
•pół pęczka rzodkiewki
•pół pęczka białych szparagów
•2 garści ulubionej zieleniny, np. roszponki, pędów groszku, koperku
•szczypiorek
•gruby plaster gotowanej szynki
•sól
•pieprz
•cytrynę
Sposób przygotowania:
Orkisz opłucz, zalej 4 szklankami osolonego wrzątku. Gotuj pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn. Jeśli nie zmięknie, dolej odrobinę wody. Zdejmij z ognia, przykryj i zostaw na 10 minut. Pokrój szynkę, rzodkiewki i szczypiorek. Szparagi obierz i gotuj 8 minut w osolonym wrzątku z odrobiną soku z cytryny, pokrój na kawałki. Wymieszaj wszystkie składniki. Skrop oliwą i sokiem
z cytryny, dopraw. Podawaj np. z kanapkami z mozzarellą i grillowaną papryką.