Pierogi z bobem
Bób to niekwestionowany król letniego stołu. Koniecznie wypróbujcie przepis na pierogi z bobem!
Składniki:
•1½ szklanki ugotowanego i obranego bobu
•łyżka masła
•mała garść listków szałwii
•pół małej cebuli
•czubata łyżka kwaśnej śmietany
•łyżka tartego parmezanu
•sól
•pieprz
na ciasto:
•szklanka mąki
•pół łyżeczki soli
•łyżka oleju
•pół szklanki wrzątku
do podania:
•2 łyżki oliwy
•3 łyżki jogurtu naturalnego lub łyżka masła
•garść szałwii
Sposób przyrządzania:
Posiekaną szałwię i bób smaż na maśle 2-3 minuty. Ostudź i zmiksuj na gładko ze śmietaną. Dodaj ser, podsmażoną posiekaną cebulę i dopraw. Składniki na ciasto wymieszaj, wyłóż na stolnicę, podsyp mąką. Odczekaj, aż ciasto lekko ostygnie, zagnieć i przykryj. Wałkuj cieniutkie placki i wykrawaj kółka. Nakładaj kopiaste łyżki farszu i sklejaj pierogi. Gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj z jogurtem, oliwą i parmezanem lub z szałwią smażoną na maśle.
Przepis: Kinga Błaszczyk-Wójcicka
greenmorning.pl
Fotografka i stylistka kulinarna. Na blogu dzieli się przepisami na wegetariańskie pyszności.