Kanapki z hummusem z bobu
Lubisz bób? W takim razie musisz koniecznie spróbować kanapek z hummusem z bobu!
Składniki:
•szklanka ugotowanego i wyłuskanego bobu
•2 łyżki jasnej pasty tahina
•ząbek czosnku
•sok z połówki małej cytryny
•sól, pieprz
•parę łyżek lodowatej wody
na kanapki:
•bagietka
•oliwa
•świeży ogórek
•rzodkiewka
•kiełki słonecznika
•ugotowany młody groszek
•papryka
•cieniutkie paseczki cukinii
Sposób przygotowania:
Bób zmiksuj z tahiną, rozgniecionym ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku. Na koniec dodaj tyle zimnej wody, aby uzyskać pastę o lekkiej konsystencji. Bagietkę pokrój w cienkie kromki, skrop je oliwą i opiecz. Posmaruj humusem, na wierzchu ułóż warzywa.
Przepis: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl
Fotografka i stylistka kulinarna. Na blogu dzieli się przepisami na wegetariańskie pyszności.