Kanapki z hummusem z bobu

Lubisz bób? W takim razie musisz koniecznie spróbować kanapek z hummusem z bobu!

Składniki:

•szklanka ugotowanego i wyłuskanego bobu

•2 łyżki jasnej pasty tahina

•ząbek czosnku

•sok z połówki małej cytryny

•sól, pieprz

•parę łyżek lodowatej wody

na kanapki:

•bagietka

•oliwa

•świeży ogórek

•rzodkiewka

•kiełki słonecznika

•ugotowany młody groszek

•papryka

•cieniutkie paseczki cukinii

Sposób przygotowania:

Bób zmiksuj z tahiną, rozgniecionym ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku. Na koniec dodaj tyle zimnej wody, aby uzyskać pastę o lekkiej konsystencji. Bagietkę pokrój w cienkie kromki, skrop je oliwą i opiecz. Posmaruj humusem, na wierzchu ułóż warzywa.

Przepis: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl
Fotografka i stylistka kulinarna. Na blogu dzieli się przepisami na wegetariańskie pys­­zności.

Zobacz również