Przegrzebki ze szparagami
Kiedy przychodzą upalne dni, lepiej zagadać się z przyjaciółmi przy stole, niż męczyć godzinami w kuchni. Najlepsze na takie okazje są lekkie, niebanalne sałatki.
Przegrzebki na zielono, ze szparagami i młodymi ziemniakami
Składniki
Weź:
•400 g świeżych przegrzebków bez muszli
•pęczek zielonych szparagów
•3 młode ziemniaki
•4 garście różnych sałat, np. karbowanej, rukoli, musztardowca, rukwi wodnej
•ząbek czosnku
•sok z połówki cytryny
•oliwę
•sól
•pieprz
•2 łyżki masła
•łyżeczkę cukru
Przygotowanie sałatki
Wyszorowane ziemniaki ugotuj w mundurkach. Pokrój w plastry, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprósz solą i piecz 10 minut w 220ºC. Szparagi – bez zdrewniałych końcówek – zwiąż sznurkiem i gotuj 5 minut w wodzie z cukrem i solą, najlepiej w specjalnym wąskim garnku. Odcedź, przelej lodowatą wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Przegrzebki smaż na mocno rozgrzanym maśle z odrobiną oliwy, po 2 minuty z każdej strony. Przygotuj sos z 3 łyżek oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i czosnku przeciśniętego przez praskę. Polej nim sałatę ze szparagami, dodaj pieczone ziemniaki i przegrzebki.
Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcie: Stockfood/free