Aby przygotować pieczoną paprykę z anchois i serem owczym, będziesz potrzebować:
• 2 czerwone, 2 żółte i 2 zielone papryki
• 2 łyżki orzeszków piniowych
• 4 fileciki anchois
• 3 łyżki oliwy
• 100 g sera owczego
• 2 garści rukoli
• pieprz

Przygotowanie papryki
Rozgrzej piekarnik do 220ºC i opiecz papryki ułożone na kratce, aż sczernieje skórka. Gorące przełóż do miski, przykryj szczelnie folią i zostaw do wystudzenia. Obierz ze skórki, usuń nasiona, miąższ pokrój na paski. Orzeszki podpraż na suchej patelni. Odsącz anchois z oleju, bardzo drobno posiekaj, wymieszaj z oliwą. Paprykę ułóż na rukoli, polej oliwą z anchois, posyp pokruszonym serem i dopraw pieprzem.

Tekst: Matylda Rosłaniec  
Zdjęcia: Julia Hoersch, Thomas Neckermann/Picture Press/East News, Value/east news, Stockfood/free

Zobacz również