Nalewka z owsa
Właśnie w czerwcu warto zebrać owies i zrobić rewelacyjną nalewkę na problemy z nerwami i skórą.
Jak zbierać owies?
Kiedy ze ściśniętych, miękkich jeszcze ziarenek wypływa biały płyn – a to trwa zaledwie tydzień, góra dwa – owies jest wyjątkowy! Zawiera więcej witamin z grupy B, magnezu i lecytyny niż dorosłe ziarna. Ścinamy wtedy wiązki zboża, a potem trzymając je kłosami do dołu nad miską, przeciągamy palcami, by ściągnąć ze źdźbła ziarniaki razem z osłonkami. Słomy nie wyrzucamy, zaparzona jak herbata i dolana do kąpieli łagodzi podrażnienia skóry.
Na jakim spirytusie przygotować nalewkę?
Jeśli nalewka ma tylko koić nerwy, wybieramy 95-procentowy spirytus; jeżeli chcemy dodatkowo poprawić wygląd skóry i włosów, lepiej użyć 75-procentowego.
Przygotowanie nalewki z owsa
W blenderze miksujemy: jedną porcję owsa i dwie alkoholu, przelewamy zawiesinę do słoja i odstawiamy na dwa, trzy tygodnie, a potem popijamy łyżeczkę dziennie.
Tekst: Katarzyna Szczerbowska, Karolina Zawadzka