Kurczak z awokado i porzeczkami

Sałatka z awokado, porzeczkami i kuskusem.

Składniki
Weź:
• podwójną pierś kurczaka
• cytrynę
• pół szklanki bulionu drobiowego
• pół szklanki kuskusu
• pół łyżeczki nasion kolendry
• sałatę rzymską
• żółtą paprykę
• 3 dymki
• łyżeczkę płynnego miodu
• 2 dojrzałe awokado
• garść czerwonych porzeczek
• oliwę
• sól
• świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie sałatki
Kurczaka oprósz solą i pieprzem, natrzyj delikatnie oliwą. Usmaż lub zgrilluj na patelni 5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Sparz cytrynę, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. 3 łyżki dodaj do wrzącego bulionu razem z kolendrą. Zalej kuskus bulionem, przykryj i odstaw na 10 minut, aż wchłonie cały płyn. Umyj sałatę, osusz, porwij na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj kuskus, pokrojonego kurczaka, posiekaną dymkę, ćwiartki awokado i paseczki papryki. Zrób sos z porzeczek rozgniecionych widelcem, łyżki soku z cytryny, miodu i 3 łyżek oliwy. Dopraw go solą i pieprzem, skrop nim sałatkę.

Tekst: Matylda Rosłaniec  
Zdjęcie: Julia Hoersch, Thomas Neckermann/Picture Press/East News, Value/east news, Stockfood/free

Zobacz również