Ciasto z musem truskawkowym

Weź na masę:
• 3 szklanki truskawek + owoce do dekoracji
• 2 łyżki soku z cytryny
• szklankę jogurtu
• szklankę śmietany kremówki
• ¼ szklanki miodu
• 2-3 łyżki cukru
• 2½ łyżki żelatyny

Weź na spód ciasta:
• 1½ szklanki mąki
• pół kostki zimnego masła
• 4 łyżki cukru
• jajko
• pół laski wanilii
• kilka łyżek mleka

Przygotowanie ciasta:
Zagnieć szybko ciasto z dodatkiem nasion zeskrobanych z laski wanilii. Owiń folią i włóż do lodówki na pół godziny. Ciasto cienko rozwałkuj i wyłóż nim głęboką tortownicę o średnicy 20 cm lub płytszą, ale większą. Przykryj papierem do pieczenia, na wierzch wysyp fasolę i piecz 15 minut w 200ºC. Zdejmij papier i fasolę, dopiekaj jeszcze 10-15 minut. Żelatynę rozpuść w ¼ szklanki gorącej wody. Resztę składników zmiksuj na gładką masę, delikatnie wymieszaj z żelatyną. Wylej na ostudzony spód i schłodź w lodówce, najlepiej przez noc. Udekoruj plasterkami truskawek.

Tekst: Eliza Otto, Matylda Rosłaniec  
Zdjęcia: flora press, gap photos, stockfood/free

Zobacz również