Ciasto z kremem porzeczkowym
Ciasto z kremem porzeczkowym
Przygotowanie: półtorej godziny
Weź na krem do ciasta:
• szklankę porzeczek
• 6 żółtek
• pół szklanki cukru
• szczyptę soli
• pół kostki zimnego masła
Na spód ciasta:
• pół szklanki mąki
• pół szklanki cukru
• szczyptę soli
• 3 jajka
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo: porzeczki do dekoracji.
Przygotowanie kremu: porzeczki podduś w rondlu z odrobiną wody, żeby puściły sok. Przetrzyj przez sito. W misce wymieszaj roztrzepane żółtka z solą, cukrem i przetartym sokiem, postaw je na garnku z gotującą się wodą. Podgrzewaj na parze, ciągle mieszając. Zdejmij, kiedy masa zgęstnieje, i nie przestając mieszać, dodawaj
po kawałku masła. Przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.
Przygotowanie spodu ciasta: oddziel białka od żółtek. Białka ubij z połową cukru i solą na sztywną pianę, żółtka utrzyj z resztą cukru i dodaj proszek do pieczenia. Obie masy bardzo delikatnie połącz, wsyp przesianą mąkę i ostrożnie wymieszaj. Przelej na wysmarowaną tłuszczem foremkę (owocówkę), piecz 25 minut w 180ºC. Kiedy spód wystygnie, rozsmaruj na nim schłodzony krem. Udekoruj świeżymi porzeczkami.