Kotlety jagnięce na sałatce z marchewką i zieloną soczewicą
Weź: •cebulę •6 marchewek •łyżkę oliwy •4 ząbki czosnku •1½ łyżeczki nasion kolendry •½ łyżeczki chili •2 łyżki przecieru pomidorowego •2 łyżeczki brązowego cukru •szklankę pszenicy na kutię •1½ szklanki zielonej soczewicy •3-5 szklanek bulionu warzywnego •garść listków mięty •4 kotlety jagnięce •opakowanie jogurtu naturalnego •3 łyżki oliwy
Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż chwilę na patelni posmarowanej oliwą. Wrzuć obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, rozgnieciony czosnek i przyprawy, smaż 3 minuty. Dodaj przecier pomidorowy i cukier, smaż przez moment. Wsyp pszenicę i soczewicę. Zalej bulionem i gotuj około 20 minut, aż soczewica i pszenica będą miękkie. Przemieszaj, a jeśli trzeba, dolej bulionu. Dopraw, wyłóż na talerze i posyp posiekaną miętą, skrop oliwą. Kotleciki usmaż na oliwie po 2-3 minuty z każdej strony, w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia. Połóż na sałatce, możesz dodać przesmażony plasterek cytryny. Podawaj z jogurtem i ostrym sosem, np. harissą.
Sałatka z pieczoną dynią, fetą i sosem z pomarańczy
Weź: •niedużą dynię piżmową •ząbek czosnku •4 łyżki oliwy •2 czerwone cebule •sok i skórkę startą z połowy pomarańczy •garść młodego świeżego szpinaku •pół opakowania sera feta •szczyptę chili •sól i pieprz do smaku
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dynię obierz, usuń pestki i pokrój na kawałki. Włóż do naczynia do zapiekania razem z czosnkiem, skrop oliwą, dopraw. Piecz około 20 minut, aż dynia będzie miękka i rumiana. Cebulę pokrój w cienkie plasterki, skrop oliwą i wyłóż na blachę przykrytą papierem pergaminowym. Piecz kwadrans. Upieczony czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj ze skórką i sokiem z pomarańczy, oliwą i przyprawami. Na talerzach rozłóż liście szpinaku, na nich pieczoną dynię. Posyp pokruszoną fetą, polej dressingiem.
Pieczony koper włoski z gorgonzolą
Weź: •2 kromki ciemnego żytniego pieczywa •szklankę orzechów włoskich •4 bulwy kopru włoskiego •3 łyżki masła •3 łyżki mąki •szklankę śmietany 12% •2 szklanki mleka •dużą szczyptę gałki muszkatołowej •kawałek (ok. 150 g) sera gorgonzola •sól i pieprz do smaku
Pieczywo wysusz w piekarniku, pokrusz i grubo zmiksuj z orzechami. Koper pokrój w ćwiartki, gotuj w osolonym wrzątku 10 minut. Zrób beszamel: rozpuść masło w rondlu, wymieszaj z mąką, ale nie smaż i nie rumień. Wlej szklankę mleka ze śmietaną do rondla i mieszaj trzepaczką, podgrzewając na małym ogniu. Dolewaj stopniowo resztę śmietany i mleka, ciągle mieszając, aż uzyskasz gładki i dość gęsty sos. Dopraw gałką, dorzuć pokruszoną gorgonzolę i zamieszaj, aż się rozpuści. Rozgrzej piekarnik do 225°C. Włóż koper do żaroodpornego naczynia, zalej beszamelem, na wierzchu posyp orzechami z chlebem. Zapiekaj kwadrans, aż wierzch się ładnie zrumieni. Podawaj gorące.
Marynowana marchew z cytryną, imbirem i kolendrą
Weź: •2 szklanki wody •2 szklanki octu jabłkowego •2 szklanki cukru pudru •łyżeczkę soli •łyżeczkę nasion kolendry •10 ziaren pieprzu •2 cebule •8-12 niedużych marchewek •kawałek imbiru (4 cm)
Zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i przyprawami. Marchewki obierz i obieraczką do warzyw pokrój w cienkie podłużne paski. Cebulę pokrój w piórka, imbir i cytrynę w cienkie plasterki. Upakuj marchew, cebulę, imbir i cytrynę ściśle w słoikach. Zalej wrzącą zalewą i zakręć. Wstaw do garnka z gorącą wodą i wekuj kwadrans. Podawaj do gulaszy i tłustych ryb z grilla.
Kotleciki à la Lindström
Weź: •cebulę •szklankę posiekanych marynowanych buraków •3 łyżki kaparów •½ kg mielonego wołowego •100 g mielonego wieprzowego •4 łyżki klarowanego masła •2 jaja •sól i pieprz do smaku
Cebulę i kapary posiekaj, buraczki pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj wszystko z dwoma rodzajami mięs i jajami. Dopraw i uformuj lekko spłaszczone kotleciki. Smaż na maśle po kilka minut z każdej strony. Podawaj z ziemniakami i zieloną sałatą.
Buraczki marynowane
Weź: •kilogram małych buraków •1½ szklanki octu 12% •szklankę cukru pudru •gwiazdkę anyżu •5 ząbków czosnku •5 ziaren białego pieprzu •½ łyżeczki zmielonego białego pieprzu
Z buraków obetnij czubki, potem warzywa wyszoruj. Gotuj 20 minut. Wyłów, zachowując 4 szklanki wody z gotowania. Przelej zimną wodą. Zdejmij skórki z buraków. Zagotuj ocet z cukrem, wodą z gotowania i przyprawami. Przygotuj sparzone słoiki. Do każdego nałóż buraczki, zalej zalewą, zamknij i zawekuj. Przechowuj w chłodnym miejscu, podawaj do mięsa na zimno i ciepło.
Ciasto czekoladowe z burakami wg Nigela Slatera
Weź: •4 nieduże buraki (ok. 250 g) •2 tabliczki gorzkiej czekolady 70% •4 łyżki gorącego espresso •kostkę masła •2½ szklanki cukru pudru •3 łyżki kakao w proszku •2½ szklanki mąki •czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia •5 jaj •szklankę gęstej śmietany lub jogurtu
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Natrzyj tłuszczem tortownicę (najlepiej o średnicy 20 cm), wyłóż dno kółkiem z pergaminu kuchennego. Buraki ugotuj, obierz i ostudź. Zmiksuj w blenderze na purée. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dolej gorącą kawę. Dorzuć pokrojone w drobną kostkę masło i poczekaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia i przestudź. Przesiej do miski cukier, kakao i mąkę, dodaj proszek do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka na puch, dodaj do masy czekoladowej razem z burakami. Wymieszaj. Ubij białka prawie na sztywno i połącz z masą czekoladową. Wsyp mąkę z kakao i cukrem i dokładnie wymieszaj. Wlej ciasto do tortownicy i piecz około 40 minut. Ostudź i podawaj z gęstą śmietaną lub jogurtem.
Focaccia z burakami, gorgonzolą i ziołami
Porcja na 4 chlebki
Weź: •pół opakowania świeżych drożdży •3 szklanki letniej wody •4 łyżki oliwy •łyżkę miodu •½ łyżki soli •szklankę kruszonego siemienia lnianego •około 5 szklanek mąki orkiszowej •3-4 ugotowane obrane buraki •100 g sera gorgonzola •oliwę •pęczek ziół (na przykład koperek, tymianek, szałwię) •sól morską do posypania
Rozpuść drożdże w niewielkiej ilości wody. Dodaj miód, oliwę, sól, siemię lniane i pozostałą wodę. Powoli dodaj mąkę i mieszaj. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie, następnie zostaw przykryte ściereczką na 40 minut. Na posypanej mąką stolnicy podziel ciasto na cztery części, formując podłużne płaskie chlebki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem skropionym odrobiną oliwy. Przykryj chlebki ściereczką na 30 minut. Pokrojone w cienkie plasterki buraki dociśnij do ciasta. Na wierzchu pokrusz ser i dodaj zioła. Na koniec skrop chlebki oliwą i posyp solą. Piecz w temperaturze 220°C przez mniej więcej 10 minut lub do momentu, aż będą miały złoty kolor.
Pieczone połówki jabłek z brązowym cukrem i kardamonem
Weź: •4 jabłka •cytrynę •4 łyżki cukru trzcinowego •6 łyżek płatków migdałów •łyżeczkę nasion kardamonu •4 łyżki masła •2 szklanki gęstej śmietany
Przekrój jabłka na pół i usuń łyżeczką gniazda nasienne. Włóż do dużego garnka, zalej wodą, dodaj sok z cytryny. Gotuj, aż jabłka będą prawie miękkie. W moździerzu utłucz kardamon z cukrem i połową migdałów. Wymieszaj dokładnie z masłem. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż jabłka w żaroodpornym naczyniu. Do otworów po gniazdach nasiennych nałóż migdałowej mieszaniny. Posyp pozostałymi płatkami migdałów i piecz 10 minut. Wymieszaj śmietanę ze skórką otartą z cytryny. Podawaj razem z gorącymi jabłkami.
Tekst: House of Pictures, Stanisław Gieżyński
Zdjęcia: Anna Kern/House of Pictures
Produkcja sesji: Sanna Fyring Liedren/House of Pictures