Co może szczypta soli
Nie spodziewasz się nawet w jakich momentach sól może być pomocna.
- Posyp nią drewno na rozpałkę w kominku, a błyskawicznie rozpalisz ogień.
- Dodana do białka czy śmietanki, przyspieszy ubijanie piany lub kremu.
- Wsypana do surowego mleka, pomoże dłużej utrzymać jego świeżość, a do kipiącego – sprawi, że nie wyjdzie z garnka. Poza tym wchłania swąd przypalonego.
- Włożona do pudła lub słoja z kruchymi ciastkami albo sucharkami – wyciągnie wilgoć; ciasteczka pozostaną kruche i świeże.
- Podobnie działa pod kloszem z serami – zapobiega tworzeniu się pleśni.
- Pomaga też zwietrzałej kawie – wystarczy szczypta dodana do zmielonych ziaren (trzeba dokładnie wymieszać), by odzyskała aromat.
- Odrobinka w krochmalu sprawi, że nie przypalisz prasowania, a bielizna będzie lśniąca i gładka.
- Poza tym wyszorujesz nią podrdzewiałą blachę do pieczenia, deskę do krojenia, a nawet zrobisz piling dłoni (plus kilka kropli oliwy z oliwek).
Tekst: Joanna Halena, Beata Woźniak, Joanna Derda
Zdjęcia Joanna Zatorska, Stockfood/Free, Shutterstock, Materiały Prasowe