Kiedy jest Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu
Obchody przypadają na 1. października i tak już od 1977 roku. Założenie jest takie, by tego dnia zrezygnować z pasztetów, steków i zrazów, a w dodatku zastanowić się trochę nad tym, skąd bierze się mięso na naszych stołach. I dlaczego, do jasnej Anielki, jemy go tak potworne ilości. Przeciętny Polak nie wyobraża sobie przecież obiadu bez kotleta, a śniadania i kolacji bez wędlinki. Wcina je, nie zastanawiając się nad tym, że sponsoruje fatalne często warunki w hodowlach i rzeźniach, a przy tym rujnuje swoje zdrowie, torturując organizm tłuszczami, sztucznymi barwnikami, konserwantami… Nie chodzi o to, żeby WSZYSCY przerzucili się na wegetarianizm. Wystarczy, że ograniczą spożycie mięsa do 2-3 razy w tygodniu. Za zaoszczędzone w ten sposób pieniądze będą mogli kupić droższe, ale zdrowsze i smaczniejsze mięso ekologiczne. Miło byłoby też, gdyby kupując schabik, wybierali ten z małych hodowli, gdzie zwierzęta traktowane są humanitarnie i nie spędzają całego życia stłoczone w zamkniętych pomieszczeniach, jedząc mączkę spreparowaną między innymi z ich osobistych przodków. Brrrr.
Tekst: Weronika Kowalkowska
Fotografie: Stockfood/ Free, Fotochannels, Gap Photos/ Medium, Be&W, shutterstock.com