Naczynia w kształcie warzyw, owoców, zwierząt albo dziwacznych przedmiotów są wylepiane z fajansu w Portugalii, Italii i Francji. Zawsze zabawne i pełne kolorów, wyglądają radośnie na stole nawet w najbardziej dżdżystą jesień.
Każdy ma ulubioną porę roku. Jej smaki, zapachy, nawet kolory potrafimy zatrzymać – zamykamy je szczelnie w słoikach. Ale co z kształtami? Warzywa i owoce nie tylko smakują, ale i pięknie wyglądają.
Latem układamy je w paterach i misach, podziwiamy jak obrazy. Najdorodniejsze z powodzeniem zastępują letnie bukiety. Nawet jesienią i zimą. Znaleźliśmy fajansowe naczynia w kształcie warzyw i owoców. Dzięki nim również wtedy, gdy zmrożona ziemia nie daje plonów, możecie oddać się nie tylko kulinarnej zabawie. Puśćcie wodze fantazji.
Jesienne astry włóżcie do wazonu w kształcie szparagów. W chłodne wieczory uraczcie gości kremową zupą w dyniowych czarkach. A poczciwy żurek? Czy koniecznie musi być podany w chlebie? Wyobraźcie go sobie w „kapuścianych” miseczkach, z pieczywem na wiecznie zielonym liściu winorośli.
Warzywne fajanse na drewnianych ławach obok tac i koszów z wikliny podkreślą sielski charakter spotkania. Wystarczy jednak zestawić je z białą porcelaną i cyną czy srebrem, a staną się efektownym dodatkiem na eleganckim stole. Można w nich hodować przez całą zimę świeży szczypiorek i natkę pietruszki na kuchennym parapecie. W niewielkich naczyniach jak w szkatułkach pięknie wyglądają sznury korali na toaletce.
Tekst i stylizacja: Katarzyna Sawicka
Fotografie: Jacek Kucharczyk
Podziękowania dla Biura Kwiatowego Holandia za kwiaty oraz Wine Bar Mielżyński za udostępnienie miejsca do sesji