Zielony strudel
Przepis na strudel z liśćmi rukwi wodnej, orzeszkami pinii i rzodkiewkami. Pycha!
Składniki:
•1¾ szklanki mąki pszennej •pół szklanki wody
•5-6 łyżek oleju •sól •garść natki pietruszki
•garść liści rukwi wodnej
•2 łyżki orzeszków piniowych
•3 łyżki oliwy
•2 łyżki tartego parmezanu
•pęczek rzodkiewek
•¼ kostki masła
Sposób przyrządzania:
Zagnieć ciasto z mąki, wody, 4 łyżek oleju i soli. Posmaruj olejem, owiń folią i odłóż na godzinę. Pietruszkę i rukiew zmiksuj z orzeszkami, oliwą i parmezanem. Wymieszaj ze startymi na tarce rzodkiewkami. Ciasto rozwałkuj w kwadrat na bawełnianej ściereczce posypanej mąką. Przełóż ze ściereczką na blachę wyłożoną papierem, posmaruj roztopionym masłem i ziołowym nadzieniem, zostawiając po 3 cm od brzegów. Zwiń strudel, pomagając sobie ściereczką, a potem delikatnie wysuń ją spod ciasta. Posmaruj wierzch masłem. Piecz pół godziny w 180ºC.