Jak zbierać i jeść kwiaty jadalne? W jakich daniach smakują najlepiej? ABC kwiatożerców i przepisy z kwiatami jadalnymi
Kwiaty można jeść! Kwaskowe begonie, słodka koniczyna, cytrynowe pierwiosnki – na kanapkę, do sałatki, deseru czy dekoracji. Kwiaty jadalne są nie tylko piękne, ale też smaczne i zdrowe. Doskonale sprawdzają się w kuchni! Rozmawiamy z Małgorzatą Kalembą-Dróżdż i polecamy jej przepisy z książki "Kwiaty jadalne. 178 przepisów na dania z kwiatów".
Jest tyle pysznych ziół czy warzyw. Po co jeść kwiaty?
Bo nie dość, że pięknie wyglądają na talerzu, to mają ciekawy smak i mnóstwo wartości odżywczych. W pyłku na przykład jest dużo białka. Zresztą jemy kwiaty, nawet o tym nie wiedząc. Przecież kalafior czy brokuł są kwiatami. Kapary, karczochy, kwiaty cukinii. Do mieszanki ziół prowansalskich jest dodawana lawenda. Lubimy konfiturę z róży, choć mało kto wie, że robi się ją z płatków, a nie z owoców.
To duża różnica?
Konfitura z owoców jest pomarańczowa i kwaśna, przypomina w smaku marchewkę na słodko. A ta z płatków smakuje... po prostu różą. Nie da się tego z niczym innym porównać. Tak jak nie da się do niczego porównać smaku dzikiego bzu. Każdy kwiat smakuje inaczej. Warto je wszystkie poznać.
Do jakich dań pasują kwiaty?
Przede wszystkim do sałatek i deserów. Lawendą możemy nacierać mięso przed pieczeniem – pyszny jest lawendowy kurczak, kaczka lub schab. Rumianek pasuje do ryby. Wystarczy wyjąć susz z jednej torebki zwykłej herbatki rumiankowej. A fiołki dodać do gotowania ryżu – wyjdzie niebieski. Najdziwniejszą rzeczą, jaką jadłam, były marynowane płatki magnolii. Marynowanie kwiatów to azjatycki wynalazek. Mieszamy ocet, wodę, sól i cukier. Podgrzewamy, zalewamy kwiaty i odstawiamy na tydzień. Lilak ma gorzki smak, ale ocet bzowy jest pyszny – wystarczy kilka kiści zalać szklanką octu i odstawić na dwa tygodnie. Używam go do marynowania ryb.
A od czego zacząć kulinarną przygodę z kwiatami?
Od posypania kanapki stokrotkami.
Jak smakuje tulipan?
Trochę podobnie do sałaty albo ogórka. Płatki są gorzkawe, u dołu chrupiące. Za to nasturcja w smaku przypomina rzeżuchę. Begonia jest kwaskowata jak rabarbar. A koniczyna ma kwiaty słodkie od nektaru, ale jej listki smakują jak trawa.
Ma pani swój ulubiony kwiatek?
Pierwiosnek. Jest lekko cytrynowy.
Do czego go pani dodaje?
Na kanapki, do sałatek albo podjadam prosto z doniczki. Można też zrobić z niego nalewkę czy syrop. Moje dzieci najbardziej lubią begonie. Kiedy już kwitną, muszę prosić, żeby nie zjadły wszystkich. Wiosną zawsze mamy na stole gałązki forsycji w wazonie. Każdy sobie skubie do obiadu.
Bo taka dobra?
Forsycja jest akurat gorzkawa i nie da jej się dużo zjeść. U nas hitem jest mniszek w cieście naleśnikowym. Żółte kwiaty w ogóle mają dużo luteiny i są bardzo dobre dla oczu. Tabletki z luteiną, które można kupić w aptece, są robione z aksamitek.Zawsze była pani taką kwiatową smakoszką?
Zaczęło się kilka lat temu. Od zdjęcia, które zobaczyłam w jakimś zagranicznym magazynie. To był tort Sachera dekorowany kandyzowanymi fiołkami. Bardzo chciałam go spróbować. Ale wtedy w Polsce kandyzowanych kwiatów nikt nie sprzedawał, więc zaangażowałam do poszukiwań wszystkich swoich znajomych mieszkających za granicą. W końcu sama znalazłam francuski sklep internetowy z konfiturami z fiołków, maków, jaśminu. Pomyślałam, że też mogę takie robić.
ABC kwiatożercy - jak zbierać kwiaty do jedzenia?
1. Nigdy nie jedz kwiatów z kwiaciarni i szkółek ogrodniczych – są nawożone chemią i opryskiwane.
2. Przy zbieraniu dziko rosnących kwiatów kieruj się takimi samymi zasadami jak przy zbieraniu ziół
– nie zrywaj tuż przy drodze i w miejscach, gdzie są wyprowadzane psy.
3. Kwiaty mają najwięcej aromatu i smaku na początku kwitnienia, a są w rozkwicie tylko kilka dni.
4. Po deszczu lepiej zaczekać ze zbieraniem, aż kwiaty wyschną i znów wyprodukują nektar i pyłek, które wypłukała ulewa.
5. Nie jedz kwiatów, których nie znasz.
UWAGA!
Tulipany zawierają toksyczną tulipinę. Koniecznie trzeba usunąć słupek, pręciki i cały pyłek. Jak w przypadku wielu roślin z liliowatych bezpieczniej zjadać je po przetworzeniu. Cebulki są niejadalne.
Zobacz też: Fiołek jest kwiatem jadalnym i ma mnóstwo wartości odżywszych
Zobacz także: Wiosenne zioła dobre dla zrowia
Przepis na sałatka z jadalnymi kwiatami forsycji
Weź: •2 garści kiełków słonecznika •150 g wędzonego sera koziego lub owczego •2 łodygi cebuli dymki •garść kwiatów forsycji •oliwę •sok z połówki cytryny •chili w płatkach •sól i pieprz
Ser pokrusz, dymkę posiekaj. Wymieszaj w misce wszystkie składniki, polej oliwą, skrop sokiem z cytryny i dopraw. Podobną sałatkę można przyrządzić z dowolnych gatunków jadalnych kwiatów.
Przepis na sałatkę z kwiatów i ziół z ogródka
Weź: •główkę sałaty masłowej •garść młodych listków szczawiu •garść młodych listków mniszka •kilka młodych pędów gwiazdnicy •garść kwiatów stokrotki •bukiecik fiołków rogatych (miniaturowe bratki) •3-4 pomidory •mały słoik zielonych oliwek •sól, pieprz •3-4 łyżki oliwy •sok z połówki cytryny
Liście umyj i osusz, sałatę poszarp na kawałki. Wymieszaj na półmisku. Dodaj kwiaty, oliwki i pomidory pokrojone w ósemki. Polej sosem z oliwy i cytryny. Dopraw do smaku.
Przepis na racuchy z jadalnymi kwiatami akacji
Weź: •1½ szklanki maślanki lub mleka •1½ szklanki mąki pszennej lub z ciecierzycy •2 łyżki cukru •2 jajka •2 łyżki oleju •pół litra kwiatów akacji bez szypułek •szczyptę soli
•olej do smażenia
Wszystkie składniki oprócz kwiatów utrzyj na puszyste ciasto. Dodaj kwiaty akacji, wymieszaj ciasto i smaż placki na rozgrzanym oleju. Podawaj z miodem, bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Można też smażyć kwiatostany w całości zanurzone w cieście naleśnikowym, ale bardziej wybredne osoby, jak np. dzieci, mogą narzekać na twardawe szypułki.
Przepis na schab z kwiatami lawendy
Weź: •8 plastrów schabu bez kości •dużą cebulę •szklankę białego wytrawnego wina •szklankę bulionu •pół szklanki soku z pomarańczy •masło i oliwę do smażenia •kilka gałązek tymianku •4 gałązki świeżej lawendy i kilka dodatkowych do przybrania
Mięso obsmaż, przełóż do brytfanny. Cebulę posiekaj i zeszklij na tym samym tłuszczu. Dolej wino i bulion, zagotuj. Dodaj sok pomarańczowy, tymianek i lawendę, polej sosem mięso. Przykryj i piecz ok. 40 minut w 180˚C. W trakcie pieczenia obróć mięso, by całe nasiąkło sosem. Przed podaniem udekoruj gałązkami lawendy.
Rozmawiała Agnieszka Berlińska
Fot. Materiały prasowe, Shuttestock.com
Małgorzata Kalemba-Dróżdż prowadzi blog Trochę Inna Cukiernia o kuchni pełnej chwastów i kwiatów. W jej czwartej książce "Jadalne kwiaty" oprócz przepisów znajdziecie wskazówki, jak zbierać i czyścić kwiaty przed jedzeniem, a także listę trujących gatunków i tabele kwitnienia