Owoce pod kruszonką
Macie ochotę na coś słodkiego? mamy dla was przepis na kuszące owoce pod kruszonką!
Składniki:
•4-5 łodyg rabarbaru
•4 szklanki truskawek
•twarde jabłko
•1¼ szklanki cukru
•1½ łyżeczki skórki pomarańczy
•łyżka skrobi kukurydzianej
•pół szklanki soku z pomarańczy
•szklanka mąki
•pół szklanki brązowego cukru
•pół łyżeczki soli
•szklanka płatków owsianych
•¾ kostki masła
•garść niesolonych posiekanych pistacji
•listki mięty
Sposób przygotowania:
Jabłko i rabarbar obierz. Skrobię rozrób z sokiem pomarańczowym, wymieszaj z pokrojonymi owocami, połową białego cukru i skórką pomarańczową. Przełóż do foremki do zapiekania. Mąkę, sól, płatki owsiane i pozostały cukier ucieraj, powoli dodając kawałki masła. Pokrusz ciasto na owoce, posyp pistacjami i piecz godzinę w 175ºC.