Kulki warzywne
Kulki warzywne z pysznym pesto to wspaniały dodatek do dań, ale mogą też być wspaniałą lekką przekąską!
Składniki:
•2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
•cebulę
•łyżkę masła
•ząbek czosnku
•pół czerwonej papryki
•jajko
•natkę pietruszki
•łyżeczkę kurkumy
•sól i pieprz
na pesto:
•pół szklanki oliwy
•garść blanszowanych migdałów
•duży pęczek bazylii
•pół pęczka natki pietruszki
•sól do smaku
na sałatkę:
•2 małe cukinie
•ząbek czosnku
•3 łyżki soku z cytryny
•kilka gałązek pietruszki
•sól
Sposób przygotowania:
Cukinie skrój obieraczką w cienkie wstążki, posól, przełóż na sitko i odstaw na 15 minut. Opłucz, osusz, polej sosem z oliwy, cytryny i zgniecionego czosnku. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Usuń czosnek, dodaj posiekaną natkę, dopraw solą i pieprzem. Cebulę i czosnek (możesz również wykorzystać ten wyjęty z cukinii) posiekaj, paprykę pokrój w drobną kostkę. Uduś na oliwie, dodaj do zmiksowanej ciecierzycy z kurkumą, posiekaną natką, solą i pieprzem. Wbij jajko, wymieszaj, uformuj kuleczki, usmaż na gorącym oleju na złoto. Składniki na pesto zmiksuj, podawaj z sałatką z cukinii i pulpecikami.
Przepis: Matylda Rosłaniec