Rolada z rabarbarem i truskawkami

Składniki na roladę:
• 4 jajka
• pół szklanki cukru
• pół szklanki mąki
• 2½ łyżki mąki ziemniaczanej
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• sól
• cukier puder

Składniki na krem do rolady:
• 2-3 łodygi rabarbaru
• 4 łyżki cukru
• półtorej szklanki śmietany kremówki
• 2 opakowania cukru waniliowego
• 250 g twarogu śmietankowego
• 2-3 garści truskawek

Sposób wykonania rolady:
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsyp cukier, a następnie delikatnie wmieszaj żółtka. Obie mąki przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodaj pianę z jajkami i szczyptę soli. Ciasto wylej na dużą, prostokątną blachę wyłożoną pergaminem i piecz 10 minut w 200°C. Czystą ściereczkę oprósz cukrem pudrem, wyłóż na nią jeszcze gorące ciasto, zdejmij papier. Spodnią stronę ciasta też posyp cukrem. Całość zwiń razem ze ściereczką wzdłuż krótszego boku. Obrany i pokrojony na małe kawałki rabarbar posyp 4 łyżkami cukru i duś w rondlu do miękkości, przecedź. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem waniliowym, połowę wymieszaj z twarogiem. Wystudzony biszkopt delikatnie rozwiń, rozsmaruj krem twarogowy, ułóż truskawki i rabarbar, ale zostaw trochę do ozdoby. Zwiń roladę. Udekoruj z wierzchu pozostałą bitą śmietaną i owocami.

Zobacz również