Wyjątkowy przepis na marynowanego pstrąga z dipem

Składniki:
• 4 filety z pstrąga łososiowego
• 3½ łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu
• łyżeczkę pieprzu syczuańskiego
• 2½ łyżki soli

Składniki na dip do pstrąga:
• główkę sałaty masłowej
• dojrzałe awokado
• mały pęczek koperku
• ząbek czosnku
• 3 łyżki ricotty
• sok z cytryny
• sól
• pieprz

Przygotowanie:
Pieprz utłucz w moździerzu z solą. Pstrąga nasmaruj syropem z kwiatów czarnego bzu i natrzyj mieszanką pieprzu i soli. Ułóż kawałki ryby jeden na drugim i ciasno owiń folią. Włóż do naczynia, przyciśnij talerzem i marynuj przez noc w lodówce. Sałatę pokrój na paski, czosnek przeciśnij przez praskę, koperek drobno posiekaj, pokrój awokado, dodaj ricottę i zmiksuj wszystko na gładki dip. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pstrąga odwiń z folii, usuń skorupkę z soli i pieprzu i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Podawaj z dipem.

Tekst: Matylda Rosłaniec

Zobacz również