Kotleciki jagnięce z ziołową gremolatą
Przepis na wykwintne kotleciki jagnięce z ziołową gremolatą
Weź:
• dużą kalarepę
• 8 kotletów jagnięcych
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• łyżkę masła
• półtorej łyżki mąki
• pół szklanki śmietany kremówki
• olej
• sól
• pieprz
Składniki na gremolatę:
• pęczek natki pietruszki
• gałązkę mięty
• szalotkę
• ząbek czosnku
• cytrynę
Przygotowanie kotlecików jagnięcych z gremolatą:
Odetnij liście kalarepy, mniejsze zostaw do dekoracji. Obierz ją i pokrój w słupki. Gotuj w osolonym wrzątku, aż zmięknie (ok. 10 minut). Odcedź, ale zachowaj szklankę wody z gotowania. W rondlu rozgrzej masło i podsmaż na nim mąkę na jasnozłoty kolor. Dolej wodę z gotowania kalarepy i zagotuj. Zmniejsz ogień i powoli wlej śmietanę. Dodaj ugotowaną kalarepę i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Zrób gremolatę: natkę, miętę, czosnek i szalotkę drobno posiekaj i wymieszaj ze skórką otartą z cytryny. Kotlety posól i smaż na rozgrzanym oleju 3-4 minuty z każdej strony. Dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj z ziołową gremolatą i kalarepą w sosie, posypane siekanymi listkami kalarepy.
Tekst: Matylda Rosłaniec