Róże, astry, trawy, zioła, zielone liście latem zamienią zwykły stół w rajski ogród…
Zamiast obrusu bieżnik upleciony ze zbóż i traw. Na nim ustawiamy bukieciki w szklankach. Wokół filiżanek wijemy malownicze gniazdka z trawy.
Wianki z pachnącego groszku, wilca lub powojnika połóżmy na białych talerzach…
Kwiat tawułki, kiść porzeczek i łodyżka zwykłej trawy. Cały urok tkwi w prostocie.
PŁATKI I WIANKI
1
Bukiet na środku stołu to banalna ozdoba. Dużo ciekawsze będą wianki przy każdym nakryciu. Wianki z rosnącego pod płotem czy wijącego się po ogrodzeniu pachnącego groszku, mięty lub innych ziół i kwiatów, które mamy akurat pod ręką.
2
Kiedy róże przekwitną w wazonie, zwykle trafiają do kosza. Tymczasem płatki możemy wykorzystać, żeby ozdobić stół. Rozrzućmy je na obrusie albo zróbmy pachnący lampion – wystarczy, że do szklanego dzbana wsypiemy kolorowe płatki, a na nich ustawimy świecę.
3
Romantyczny stroik możemy ułożyć też na talerzach bądź w miseczkach. Jeden kwiat lub małe bukieciki ozdabiamy listkami i zawijamy w lnianą serwetkę albo związujemy źdźbłami traw.
Najbardziej dekoracyjny świecznik? Ze świeżych, pachnących kwiatów.
ŚWIECE I STROIKI
1
Uformuj obręcz z suchych gałęzi, przewiąż je w kilku miejscach lnianą nitką i ułóż na tacy.
2
Pomiędzy gałęzie powtykaj róże, zielone liście i pnącza, w środku ustaw świece.
1
Aby zrobić ozdobny stroik, weź: gąbkę florystyczną, sznurek, kawałek bawełnianej koronki, kwiaty o różnych kształtach i kolorach oraz duże zielone liście.
2
Gąbkę obłóż liśćmi tak, by wystające wierzchołki tworzyły ozdobną opaskę, przewiąż sznurkiem i obetnij ogonki, żeby stroik dało się postawić.
3
Do gąbki wbij łodyżki kwiatów, formując z nich kopułkę. Sznurek przykryj wstążką albo koronką. Bukiecik ustaw na porcelanowym spodku.
Tekst: Beata Majchrowska
Zdjęcia: Friedrich Strauss/Mak Media Agency, Daniela Behr, Caroline Bureck/Flora Press, Living4media/Free