Tajemnica soku z czosnku
Jak kroić czosnek, aby najlepiej wydobyć jego smak? Te i inne ciekawostki kulinarne w książce "Miłość, Bóg i kuchnia francuska" Jamesa F. Twymana.
Podsłuchane u francuskiego kucharza:
„Większość ludzi mówi, że czosnek najlepiej kroić na małe kawałki. Sądzą, że w ten sposób wydobędą jego smak. Ale nie wiedzą, że czosnek ma bardzo ciekawą właściwość: potrafi się goić tak samo jak ludzki palec. Palec chce zatrzymać krew, czosnek chce zatrzymać sok. Kroi pan czosnek powoli, ostrożnie, ale zanim wrzuci na patelnię, czosnek zdąży ukryć swój sok w środku. Pokażę panu lepszy sposób. Odłupał dwa kolejne ząbki i silnym ruchem zmiażdżył je ostrzem noża. Teraz nie zdoła się zagoić. I proszę spojrzeć: sok wypłynął i możemy go w pełni poczuć”.*
*Cytat z książki Jamesa F. Twymana „Miłość, Bóg i kuchnia francuska”, wyd. Illuminatio
Tekst i zdjęcie: Materiały Prasowe