Nie jedz tego!
Co to właściwie znaczy „zdrowe jedzenie”? Zdrowy (nomen omen) rozsądek podpowiada, że świeże, naturalne i bez tzw. chemii.
Ale producenci forsują inną definicję. Zdrowe znaczy ulepszone, pełne dodatków, które – jak przekonują reklamy – uleczą nas, odchudzą i sprawią, że będziemy żyć dwa razy dłużej. I jak tu nie uwierzyć smukłej niewieście wcinającej jogurt całkowicie pozbawiony tłuszczu? Przecież każdy chce być szczupły i zdrowy.
Otóż dr Grimm, autor książki „Nie jedz tego!”, nie wierzy jej ani na jotę. Od lat obnaża praktyki wielkich firm spożywczych, wciskających nam kit z etykietką „zdrowa żywność”. To nie jest lektura dla ludzi o słabych nerwach.
Dowiemy się na przykład, że produkty „wzbogacone” witaminami skracają nam życie, odtłuszczone jogurty i sery powodują problemy z płodnością, margaryna „lecząca” serce obciąża układ krążenia… Bo celem koncernów nie jest nasze zdrowie, tylko portfel. Może dzięki tej książce nauczymy się kupować z głową. Za podszeptem zdrowego rozsądku, a nie uśmiechniętej pani z reklamy.
„Nie jedz tego!” dr Hans-Ulrich Grimm, Wyd. Studio Astropsychologii
Tekst: Weronika Kowalkowska, Joanna Halena
Zdjęcia: Be&W, Flora-Press, Shutterstock, Materiały Prasowe