Zamiast szczypiorku włoski koper i ananas. Zamiast dipu czosnkowego – karmel z sezamem. Na talerzu nietypowe pary są mile widziane.
Pomidorowe „lizaki”
Weź: •tuzin pomidorków koktajlowych •pół szklanki cukru pudru •4 łyżki ziaren sezamu •12 patyczków do szaszłyków
Sezam upraż na suchej patelni, przesyp do miseczki. Do rondelka wsyp cukier, zalej wodą tak, żeby był ledwie przykryty, i gotuj, aż woda odparuje i powstanie karmel. Pomidorki nadziej na patyczki. Maczaj w karmelu, potem w sezamie. Odłóż na papier pergaminowy do stężenia.
***
Carpaccio z pomidorów i ananasa
Weź: •3 żółte pomidory •pół ananasa •pół bulwy kopru włoskiego •pół szklanki oliwy •2 łyżki octu ryżowego •4 łyżki sosu sojowego •pół pęczka szczypiorku •1 cm świeżego imbiru •2 gałązki mięty •łyżeczkę cukru •sól i pieprz
Koper pokrój na cieniutkie wiórki, pomidory i ananas w plasterki. Rozłóż na talerzu, posyp koprem i wstaw do lodówki na godzinę. W rondelku zagrzej ocet ryżowy z cukrem, wymieszaj, dodaj sos sojowy, pokrojony szczypiorek i miętę, starty imbir. Ostudź i trzepaczką wymieszaj z oliwą. Polej carpaccio tuż przed podaniem.
***
Chłodnik z ravioli
Weź na zupę: • kg pomarańczowych lub żółtych pomidorów •3 pomidory malinowe •czerwoną paprykę •łyżkę tabasco •2 łyżki octu winnego•dużą garść listków bazylii •łyżeczkę cukru pudru •pół szklanki oliwy •ząbek czosnku •4 kromki wiejskiego chleba •sól i pieprz
na ravioli: •opakowanie świeżego ciasta na ravioli lub lasagne (do kupienia w delikatesach) •szklankę sera ricotta •garść listków trybuli
Paprykę przekrój, włóż do gorącego piekarnika skórką do góry, gdy sczernieje, wyjmij, wrzuć do miski, przykryj folią i odstaw na 10 minut. Opłucz zimną wodą, usuń skórkę, miąższ pokrój w kostkę. Pomidory natnij w krzyżyk na czubku, sparz. Zdejmij skórki, usuń nasiona i grubo pokrój. Z papryką wrzuć do blendera, dopraw octem i tabasco, zmiksuj. Dodaj posiekane listki bazylii i miksuj jeszcze chwilę. Dopraw solą, cukrem i pieprzem, wstaw do lodówki na 2 godziny. Zrób ravioli: trybulę posiekaj, wymieszaj z ricottą, dopraw solą i pieprzem. Ciasto rozłóż, pokrój w równe kwadraty. Na środek nałóż farsz, złóż na pół i ściśnij mocno brzegi. Gotuj w wodzie lub bulionie, aż wypłyną. Rozłóż na talerze, zalej zupą. Podawaj z grzanką z wiejskiego chleba natartą ząbkiem czosnku.
Risotto
Weź: •szklankę ryżu arborio lub carnaroli •6 brązowych pomidorów •10 suszonych pomidorków w oliwie •pęczek dymki •półtora litra bulionu warzywnego lub drobiowego •pół szklanki białego wina •garść rukoli •garstkę listków bazylii •2 gałązki rozmarynu •5 łyżek startego parmezanu •5 łyżek masła •4 łyżki oliwy •łyżkę mascarpone •sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200°C, pomidory przekrój na pół, ułóż skórką do góry na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz pół godziny. Z dymki odetnij cebulki, przekrój na pół. Wrzuć do garnka z oliwą i połową masła, zeszklij. Wrzuć ryż, smaż, aż ziarenka będą lekko przezroczyste, dodaj rozmaryn. Zmniejsz płomień, wlej białe wino i odparuj. Wlewaj po chochli gorącego bulionu i czekaj, aż się wchłonie, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodaj pokrojone suszone pomidory. Wyjmij z piekarnika brązowe pomidory, zdejmij skórkę, pokrój w ćwiartki. Wyłów z risotta rozmaryn, dodaj mascarpone, resztę masła i parmezan, wymieszaj. Wrzuć pomidory, posiekaną bazylię i rukolę, delikatnie wymieszaj i od razu podawaj.
***
Tatar z trzech rodzajów pomidorów
Weź: •3 zielone pomidory •duży pomidor malinowy •2 pomidory żółte •pół pęczka kolendry •pół centymetra imbiru •limonkę •plaster świeżego tuńczyka •filet świeżej białej ryby o zwartym mięsie (np. dorady) •¹/³ szklanki oliwy •sól i pieprz
Z pomidorów usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę, wrzuć do miski. Dodaj pokrojoną w kostkę rybę. Wymieszaj oliwę z sokiem z limonki, posiekaną kolendrą i startym imbirem. Dopraw solą i pieprzem, polej tatar, wymieszaj i wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj posypany posiekaną kolendrą.
***
Minipizze
Weź na ciasto: •3 szklanki mąki •małą kulkę drożdży (20 g) •2 łyżki oliwy •łyżeczkę soli •pół łyżeczki cukru
na wierzch: •4 kiście pomidorków cherry •bakłażana •średnią cukinię •słodką cebulę •3 gałązki oregano •oliwę •sól i pieprz
Przygotuj ciasto dzień wcześniej. Do miski przesiej mąkę, zrób dołek, dodaj pokruszone drożdże, sól, cukier i pół szklanki ciepłej wody. Wymieszaj, odstaw na kwadrans. Dodaj oliwę i zacznij wyrabiać ręką, dolewając powoli ciepłą wodę – niepełną szklankę. Elastyczne ciasto przełóż do miski, przykryj folią. Zostaw w temperaturze pokojowej na półtorej godziny.
Podziel ciasto na 8-10 równych części i rozwałkuj nieduże placki. Połóż na blasze wyłożonej pergaminem. Warzywa pokrój w kostkę, bakłażan posyp solą i odstaw na sitku na 20 minut, wytrzyj papierowym ręcznikiem.
Rozgrzej oliwę, wrzuć bakłażan, smaż, mieszając, 3 minuty, dodaj cukinię, cebulę i gałązki oregano, smaż jeszcze 5 minut. Przełóż warzywa na ciasto, na środku połóż kawałek kiści pomidorków. Skrop wszystko oliwą, dopraw solą i pieprzem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210°C. Piecz 10-12 minut i podawaj gorące.
Tekst: Côté Maison/East News
Tłumaczenie: Stanisław Gieżyński
Zdjęcia: Nathalie Carnet/Côté Maison/East News