Oto przepisy zaprzyjaźnionych blogerek, które pochwaliły się nam swoimi smakołykami.
Asia Włodarska
www.podlipami.blogspot.com
Konfitura cebulowo-paprykowa
Weź: •kilogram białej lub żółtej cebuli •kilogram czerwonej •2 papryki czerwone i 2 żółte • kilka gałązek tymianku cytrynowego lub lubczyku •sól i pieprz do smaku •łyżeczkę słodkiej papryki w proszku i szczyptę chili
Cebulę pokrój w piórka i lekko posól, w osobnych miseczkach białą i czerwoną. Zostaw w chłodzie na godzinę. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i upiecz w piekarniku, aż skórka sczernieje. Następnie przełóż je do woreczka foliowego, szczelnie zawiąż i poczekaj, aż ostygną. Teraz zdejmij skórkę i pokrój paprykę w paski. Cebulę zeszklij na łyżce oleju, posypując pieprzem. Osobno czerwoną, osobno białą. Gdy już będzie miękka, dodaj do czerwonej cebuli: czerwoną paprykę, szczyptę chili i słodką paprykę w proszku, a do białej: żółtą paprykę i drobno posiekany tymianek lub lubczyk (nie więcej niż listek!). Czerwoną cebulę zmiksuj na gładko, a białą lekko pokrój. Gorące nakładaj warstwami do wypasteryzowanych słoików. Podawaj do pieczonych mięs, wędlin, jako dodatek do gulaszu, żeberek, grillowanego oscypka.
Dżem marchewkowo-cytrusowy
Weź: •kilogram marchewki •4 cytryny •2 limonki •kilogram cukru
Marchew obierz i zetrzyj na tarce, cytrusy sparz, wyszoruj, pokrój w ósemki i usuń pestki. Zmiksuj je razem z marchewką w blenderze (nie obierając ze skórki). Jeśli nie masz blendera, przepuść cytrusy przez maszynkę. Rozdrobnione cytrusy i marchew zasyp cukrem i smaż na teflonowej patelni przez 40 minut, ciągle mieszając. Jeśli chcesz, pod koniec wysmażania możesz dodać laskę wanilii. Dżem jest doskonały do chleba, ciast, rogalików. Po prostu bomba witaminowa na zimne dni.
Blog Zielone Czółno
www.mygreencanoe.blogspot.com
Cukier różany
W moździerzu zetrzyj trzy garście płatków róż (wersja dla zapracowanych i zabieganych – zamiast moździerza możesz użyć malaksera: wsyp płatki róż do wysokiego naczynia i zetrzyj na maluśkie kawałki). Przełóż do wysokiego naczynia i dodaj 2 szklanki cukru, wymieszaj dokładnie, odstaw. Cukier po mniej więcej godzinie nasiąknie wywarem roztartych płatków i lekko się zaróżowi. Wtedy rozsyp wszystko na dużym płaskim talerzu i zostaw, aż odparuje. Po dwóch dniach powinien być w miarę sypki, a różane kawałeczki wysuszone.
Mirabelki z chili
Weź: •6 kilo mirabelek •2 kilo cukru •2 słoiki pomarańczowej skórki kandyzowanej •4 czubate łyżki cynamonu •czubatą łyżkę chili •łyżkę goździków
Mirabelki gotuj w wielkim garze na maleńkim ogniu trzy dni z rzędu po kilka godzin dziennie – bez cukru! Trzeciego dnia dodaj skórkę, cukier, cynamon, chili, goździki. Odlej z gara sok (ja albo go zamrażam, albo zlewam do butelek jako syrop). Po dodaniu składników wymieszaj bardzo dokładnie, niech się tak pyrli około 2 godzin. Gorącą konfiturę włóż do słoików, zakręć i postaw do góry dnem. Owiń w koc lub ręcznik.
Katarzyna Lewandowska– kasiexa
www.malinowe-ogrody.blog.onet. pl
Śliwki w czekoladzie
Weź: •2 kilo śliwek •kilogram cukru •2 cukry waniliowe •20 dag kakao
Przygotuj duży, szeroki garnek z grubym dnem, posmaruj dno olejem. Śliwki umyj, usuń pestki i wsyp do garnka. Smaż na początku, nie mieszając. Gdy owoce się ładnie zesmażą, dodaj resztę składników (teraz możesz już mieszać). Podsmażaj na małym ogniu jeszcze przez mniej więcej pół godziny. Gorące śliwki w czekoladzie przełóż do wyparzonych słoiczków. Czekoladowe śliwki są doskonałe do wafli, kruchych ciast i oczywiście na kanapki.
Rydze po grecku
Weź: •2 kilo obgotowanych rydzów •4 papryki czerwone •4 duże cebule •olej •szklankę wody •3 łyżki przecieru pomidorowego •3 łyżki cukru •łyżkę soli •½ szklanki octu 10%
Paprykę pokrój w kostkę, cebulę w talarki i dodaj do obgotowanych rydzów. Do rondla wlej olej i wodę, wsyp rydze z papryką oraz cebulą i duś do miękkości. Przygotuj zalewę, mieszając przecier pomidorowy z cukrem, solą i octem. Dodaj do uduszonych grzybów, wymieszaj i pasteryzuj (przez 10 minut). Takie rydze są pyszne z mięsem.
Iwa
www.galeriaklimatow-ivalia.blogspot.com
Chutney dyniowo-gruszkowy
Weź: •1½ kg dyni • kilo gruszek •30 dag cebuli •listki z dwóch gałązek szałwii •2 listki laurowe •po łyżeczce: ziaren kolendry, pieprzu i ziela angielskiego •25 g soli i 400 ml octu jabłkowego •½ kg cukru żelującego •pieprz i sól do smaku
Cebulę obierz i drobno posiekaj, dynię też obierz, wypestkuj i pokrój w kostkę. Z obranych gruszek usuń gniazda nasienne i pokrój w kostki tej samej wielkości, co dynię. Włóż gruszki, dynię i cebulę do garnka, dodaj pozostałe składniki zawinięte w pakiecik z gazy i gotuj do miękkości przez godzinę, często mieszając. Po przestudzeniu wyjmij przyprawy, dodaj cukier żelujący, pieprz i sól do smaku. Gotuj 4 minuty, przełóż do wyparzonych słoików. Pyszny z krakersami, serami pleśniowymi, wędliną.
Mariola z Gorzowa
Ogórki słodko-ostre
Weź: •2 kg ogórków •2 łyżki soli na zalewę: •½ kg cukru •3 ząbki czosnku • ¾ szklanki wody •4 łyżki oliwy •½ łyżki chili
Ogórki pokrój ze skórką i wymieszaj z solą. Zostaw na dobę. Potem zalej wodą. Z pozostałych składników zrób zalewę. Zagotuj ją, wystudź, zalej ogórki w misce. Napełnij słoiki, zagotuj. Trzy minuty od zagotowania wyjmij słoiki i odwróć je do góry dnem.
Zebrała: Joanna Włodarska
Fotografie: Blog zielone Czółno, www.mygreencanoe.blogspot.com, Wojtek Krefft