Narwij młodego mlecza i z zieleniny zrób sałatkę, posyp płatkami słonecznika lub bratków, dodaj winegretu. Usmaż kwiaty cukinii albo nasturcji. Zamiast na targ, wystarczy zajrzeć do własnego ogrodu.
Stanisław Lem postulował niegdyś ustami jednego ze swych bohaterów, by stawiać pomniki „nieznanym zjadaczom”. W pomroce dziejów zaginęli bowiem śmiałkowie, którzy pierwsi wyłuskali z kłosa ziarno, znaleźli dziko rosnącego ogórka czy inną rzepę i z narażeniem życia wsadzili do gęby, przeżuli i połknęli. Potem pozostawało tylko z drżeniem kolan czekać na efekty: albo będzie dobrze, albo reszta plemienia już wie, że tego zielonego z czerwonym kwiatkiem się nie zjada.
Przypomniała mi się ta myśl, gdy po długiej abstynencji miałem okazję popatrzeć w telewizor. Bo oto widzę jakiegoś faceta zrzuconego do dżungli, który jak te nasze praszczury przeżuwa korzonki, wysysa soki z łodyg i dziamie kwiatki. Tylko po to, by pokazać, że zjeść można prawie wszystko. Ano można, lecz co to za przyjemność? Lepiej wyjść do ogródka i zrobić sobie bezpieczny, ale i ekscytujący minisurvival ze swojskimi roślinami: posypać makaron lekko pikantnymi płatkami kwiatów czosnku, zakisić jak kapustę młodziutkie listki pokrzywy. Będzie smaczniej niż w telewizji, a równie ciekawie. Na wszelki wypadek warto jednak zaopatrzyć się w dobry atlas roślin jadalnych.
Warzywa faszerowane
Weź: •2 nieduże papryki • cebulę •2 cukinie •2 małe bakłażany •4 łyżki oliwy z oliwek •40 dag mielonej wołowiny •gałązkę tymianku •garść orzeszków pinii •garstkę kwiatów rozmarynu i tymianku •dużą szczyptę ostrej papryki •sól i pieprz do smaku
Paprykom odetnij „czapeczki”, bakłażana i cukinię przekrój wzdłuż. Łyżką wybierz część miąższu ze środka, żeby było miejsce na farsz. Posiekaj i odłóż. Cebulę pokrój w kostkę, orzeszki piniowe upraż na suchej patelni. Rozgrzej połowę oliwy na patelni, wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj mięso i smaż, mieszając. Wrzuć posiekanego bakłażana i cukinię, dodaj oskubane listki tymianku, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Smaż jeszcze 5 minut, mieszając. Nałóż farsz do papryk, skrop resztą oliwy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20–30 minut, aż warzywa zmiękną. Podawaj posypane płatkami kwiatów rozmarynu i tymianku.
***
Królik z bobem i szparagami
Weź: •podzielonego na porcje królika •12 plasterków surowego wędzonego boczku •2 cebule •1½ szklanki młodego bobu •2 pęczki szparagów •gałązkę rozmarynu •gałązkę tymianku •4 łyżki oliwy z oliwek •sól i pieprz do smaku
Kawałki królika dopraw, owiń plasterkami boczku, zepnij wykałaczką, żeby się trzymało. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zrumień mięso z każdej strony, przełóż do brytfanki. Na pozostałym tłuszczu usmaż na złoto pokrojoną w plasterki cebulę, dodaj do mięsa. Rozgrzej piekarnik do 180°C, podlej mięso połówką szklanki wody, wrzuć całe gałązki ziół, bób oraz oczyszczone szparagi, przykryji piecz przez 45 minut. Sprawdź, czy mięso i warzywa są miękkie. Jeśli tak, podawaj.
***
Deska serów z truskawkami
Weź: •po kawałku sera brie, camemberta, gorgonzoli lub roqueforta, goudy, twardego sera koziego, miękkiego, pleśniowego sera koziego •kilka małych oscypków •paczkę słonych krakersów •pół kilo truskawek •3 łyżki miodu akacjowego •łyżkę oliwy extra virgin •garść liści mięty •świeżo zmielony czarny pieprz
Sery i krakersy rozłóż na talerzach. Truskawki pokrój na połówki, posyp odrobiną pieprzu, polej miodem i oliwą, dodaj porwane listki mięty. Wymieszaj, rozłóż na talerze.
Tarta truskawkowa z lukrecją
Weź: •pół kilo truskawek •opakowanie ciasta francuskiego •ćwierć kostki masła •łyżkę ciemnego cukru trzcinowego •4 łyżki słodkiej śmietanki •łyżeczkę sproszkowanej lukrecji •jajko •pół cytryny •garść orzeszków pinii
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Formę do tarty nasmaruj odrobiną masła, posyp mąką lub bułką tartą, wyłóż ciastem. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć całe truskawki, smaż 5 minut, mieszając. W miseczce wymieszaj cukier, śmietankę, lukrecję i sok z cytryny. Na ciasto nałóż truskawki, polej mieszanką śmietanową. Brzegi ciasta posmaruj jajem. Piecz około 20 minut. Gotową tartę posyp uprażonymi orzeszkami pinii.
***
Ziołowy omlet z kwiatową sałatką
Weź: •8 jaj •2 łyżki gęstej śmietany •dużą garść ziół: szczypiorku, majeranku, koperku, mięty, pietruszki •2 garści różnych kwiatów: nagietka, szczypiorku, mniszka lekarskiego •garść kiełków słonecznika •3 łyżki orzeszków pinii •kawałek masła •3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin •łyżkę octu winnego •sól i pieprz do smaku
Jaja rozbełtaj ze śmietaną w misce, ale nie mieszaj na gładką masę. Dodaj posiekane drobno zioła, dopraw solą i pieprzem. Zrób sałatkę: wymieszaj oliwę z octem i odrobiną soli, kwiaty oskub z płatków. Wymieszaj płatki z kiełkami i orzeszkami, polej winegretem, odstaw. Na patelni rozgrzej masło, wlej jaja. Smaż na małym ogniu, odgarniając miarowym ruchem od brzegów zastygającą masę. Gotowy omlet przełóż na talerz, składając go na pół. Podziel na porcje, podawaj z przygotowaną sałatką.
***
Bagietka z masłem kwiatowym
Weź: •kostkę świeżego masła •pęczek rzodkiewki •kilka kwiatów malwy i mniszka lekarskiego (lub słonecznika) •parę liści gorczycy •łyżkę suszonego pyłku pszczelego •bagietkę •sól
Bagietkę pokrój na kawałki, kawałki wzdłuż na kanapki. Na połowie kanapek połóż liść gorczycy, trzymilimetrowy plaster schłodzonego masła, kilka plasterków rzodkiewki oraz po kilka płatków kwiatów. Uwaga – kwiaty mniszka muszą być młode, bo stare są gorzkawe. Posyp solą i odrobiną pszczelego pyłku. Kanapki przykryj drugą połową, podawaj.
***
Groszek cukrowy w tempurze
Weź: •pół kilo młodziutkiego groszku cukrowego w strączkach •20 dag mąki •2 jaja •łyżeczkę proszku do pieczenia •2 szklanki zimnej wody gazowanej •pół łyżeczki soli gruboziarnistej •łyżkę oliwy z oliwek •olej do smażenia •sól i pieprz do smaku
Groszek umyj, odetnij twarde końcówki. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i proszek do pieczenia, wymieszaj. Wbij jaja, wlej łyżkę oliwy i zacznij mieszać, dolewając powoli wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję jak naleśnikowe. Nie mieszaj zbyt mocno, żeby w cieście zostały grudki! Rozgrzej w garnku olej do smażenia. Gdy będzie gorący, zanurzaj strączki w cieście i wkładaj we fryturę partiami. Smaż, aż będą złociste. Wyłów i osącz na ręczniku kuchennym. Podawaj z sałatką z listków mlecza lub rukoli, czarnych oliwek i strużyn parmezanu z winegretem.
***
Deser twarożkowy z pelargoniami
Weź: •duże opakowanie białego serka wiejskiego •3 łyżki miodu lipowego •garść kwiatów pelargonii •2 krople olejku z geranium •kilka łyżek lodów lub sorbetu (smak dowolny) •pęczek bazylii cytrynowej •małe opakowanie słodkiej śmietanki •garść kostek lodu
Twarożek wymieszaj z miodem, olejkiem i płatkami geranium. Wstaw do lodówki na godzinę. Nałóż do miseczek, do każdej dołóż po kulce lodów. Zrób sos: zmiksuj bazylię z kostkami lodu i słodką śmietanką. Polej każdą porcję i podawaj.
Tekst: Caroline Guioi, Stanisław Gieżyński
Fotografie: Henri Del Olmo/Cote Sud/Cote Maison/East News