Udziec jagnięcy
Aromatyczny udziec jagnięcy to pomysł na obiad nie tylko dla wytrawnych smakoszy. Zobaczcie jak go przyrządzić.
Składniki:
•udziec jagnięcy z kością (3-3½ kg)
•6 gałązek rozmarynu
•6 ząbków czosnku
•łyżka płynnego miodu
•2 łyżeczki wędzonej papryki
•2 łyżki oliwy
•sól
•pieprz
Sposób przyrządzania:
Z udźca usuń nadmiar tłuszczu, zostawiając jedynie cienką warstwę. Czosnek, igiełki rozmarynu, miód, paprykę, sól, pieprz i oliwę utrzyj w moździerzu na pastę i natrzyj nią mięso. Piecz je pół godziny w 250ºC, a potem około godziny w 160ºC. Na koniec znów podkręć temperaturę do 220ºC i podpiekaj, aż skórka się zarumieni. Wyjmij pieczeń z piekarnika, okryj folią aluminiową i odczekaj 20 minut, zanim pokroisz.
Przepis: Matylda Rosłaniec
Zdjęcia:Anna Kern/HouseOfPictures