Marynowane śledzie z imbirem i chrzanem
Wiosenna uczta może mieć wiele twarzy. Nie tylko grill czy sałatki z nowalijkami - wypróbujcie przepis na aromatyczne śledzie z imbirem i chrzanem.
Składniki:
•6 surowych filetów śledziowych
•po kawałku imbiru i chrzanu
•szklankę wody
•¾ szklanki cukru
•pół szklanki octu 12%
•liść laurowy
•2 łyżeczki ziaren gorczycy
•łyżeczkę nasion różowego pieprzu
•czerwoną cebulę
•pół marchewki
•6 ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Chrzan, imbir i marchew obierz i pokrój w plasterki, zalej w garnku wodą z octem, dodaj cukier, liść laurowy, gorczycę i ziele. Zagotuj i ostudź. Obraną cebulę pokrój w krążki, a filety na kawałki. W słoikach ułóż śledzie i cebulę, dodaj różowy pieprz i dopełnij zalewą. Zakręć szczelnie i marynuj przynajmniej 1 dzień.