Marynowane śledzie z imbirem i chrzanem

Wiosenna uczta może mieć wiele twarzy. Nie tylko grill czy sałatki z nowalijkami - wypróbujcie przepis na aromatyczne śledzie z imbirem i chrzanem.

Składniki:

•6 surowych filetów śledziowych

•po kawałku imbiru i chrzanu

•szklankę wody

•¾ szklanki cukru
•pół szklanki octu 12%

•liść laurowy

•2 łyżeczki ziaren gorczycy

•łyżeczkę nasion różowego pieprzu

•czerwoną cebulę

•pół marchewki

•6 ziaren ziela angielskiego 

Sposób przygotowania:

Chrzan, imbir i marchew obierz i pokrój w plasterki, zalej w garnku wodą z octem, dodaj cukier, liść laurowy, gorczycę i ziele. Zagotuj i ostudź. Obraną cebulę pokrój w krążki, a filety na kawałki. W słoikach ułóż śledzie i cebulę, dodaj różowy pieprz i dopełnij zalewą. Zakręć szczelnie i marynuj przynajmniej 1 dzień.

Zobacz również