Rzeżucha doda wigoru, owies ukoi nerwy, a rukiew odmłodzi. Wyhoduj je i jedz przez cały rok, a nie tylko od święta.
Rzeżucha ma tak dużo żelaza i magnezu, że o apatii i senności możesz zapomnieć. Owies bogaty w melatoninę uspokoi palaczy rzucających nałóg, a przy okazji obniży poziom złego cholesterolu. A rukiew wodna? Ta niepozorna roślinka ma więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza od szpinaku i witaminy C więcej niż pomarańcze. Podobno zajadał się nią sam Napoleon. I to wcale nie od święta.
Jak posiać rzeżuchę?
Rozsyp nasionka rzeżuchy równo na wilgotnej wacie rozłożonej w płaskim pojemniku. Postaw w słonecznym miejscu i podlewaj codziennie, najlepiej zraszaczem. Będzie gotowa po 7-10 dniach, ale wyrośnie szybciej, jeśli przykryjesz naczynie folią spożywczą – z dziurkami, żeby był dostęp powietrza. Rzeżuchę dodawaj do sałatek i posypuj nią obficie kanapki.
Jak hodować owies?
Z owsem postępuj jak z rzeżuchą, ale namocz ziarna dobę przed wysianiem. Kiedy zaczną kiełkować, przekręcaj codziennie naczynie, żeby roślinki nie pochyliły się w kierunku światła. Owies hodowany w ten sposób urośnie 10 cm w 10 dni. Wyciskaj z niego sok, miksuj go w koktajlach.
Jak uprawiać rukiew wodną?
Rukiew wodną warto hodować w domu, bo dziko rosnąca jest pod ochroną. Doniczkę napełnij ziemią do połowy, rozłóż nasionka, przysyp je i delikatnie przyklep. Nie stawiaj na słońcu, bo wyrośnie za ostra w smaku. Przez pierwsze dni podlewaj delikatnie, by nie wypłukać nasion, a potem obficie, żeby ziemia była stale błotnista. Wyrośnie po 7-10 dniach, a wtedy możesz przenieść ją z korzeniami do miseczki z wodą i podjadać przez 2 tygodnie. Rukiew wodna najlepiej sprawdza się w sałatkach.