Jak przygotować jedzenie na Wielkanoc - porady od babci
Jak święta, to tradycja. Jak tradycja, to najlepiej przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Nam kulinarne sekrety zdradziły panie z kół gospodyń wiejskich ze Śliwiczek na Pomorzu, z Kąclowej w Małopolsce i Dąbrówek na Podlasiu.
Jak przygotować mięso na Wielkanoc?
Pieczeń będzie soczysta, jeśli poleży w solance. Rozpuść 400 g soli w 4 l wody, dodaj 4-5 ząbków czosnku, majeranek, pieprz i zalej mięso na noc. Rano weź strzykawkę i naszprycuj je solanką. Trzymaj w zalewie jeszcze dwa dni.
Jak szybko sprawdzić, czy jajko jest świeże?
Czy jest świeże, sprawdzisz, wkładając je do zimnej wody – zepsute wypłynie na powierzchnię.
Jak obrać i ugotować jajka, żeby nie pękły?
Żeby jajka nie pękły podczas gotowania, dodaj do wody łyżeczkę soli lub octu albo nakłuj szerszy koniec nożem.
Łatwiej je obierzesz pod strumieniem zimnej wody lub jeżeli ugotujesz je w osolonej wodzie.
zanim przygotujesz ciasto
Wyjmij składniki na wypieki z lodówki na tyle wcześnie, by miały temperaturę pokojową.
Sposoby na ciasto drożdzowe
Żeby drożdżowe wyrosło, wyrabiaj je, aż zrobi się gładkie i będzie odchodzić od rąk. Możesz natrzeć dłonie olejem. Do wyrośnięcia odstaw je w ciepłe miejsce, uważając na przeciągi. Gotowego nie zostawiaj na blasze, bo przesiąknie jej zapachem.
Co zrobić, by baba piaskowa nie była zakalcem?
Baba piaskowa nie będzie zakalcem, jeśli dodasz do niej mąki ziemniaczanej. Piecz ją w 180ºC, a żeby nie opadła, po wyjęciu upuść na podłogę z wysokości pół metra.
Teskt: Redakcja
Zdjęcie: Shutterstock