Tym razem zapraszamy na owocową ucztę z udziałem m.in. tarty malinowo-jagodowej i ciasta poziomkowego z galaretką. Palce lizać!
Tarta malinowo-jagodowa
Weź: •opakowanie gotowego kruchego ciasta •1 ¼ szklanki niesolonych orzechów macadamia •²⁄³ szklanki cukru pudru •¾ kostki miękkiego masła •jajko •żółtko •2 łyżeczki ekstraktu waniliowego •²⁄³ szklanki przesianej mąki •opakowanie aksamitnego sera ricotta •²⁄³ szklanki gęstej śmietany •łyżkę syropu klonowego •ćwierć kilo malin •pół szklanki jagód
Formę do tarty wyłóż gotowym ciastem (jeśli trzeba, przytnij brzegi), nakłuj równomiernie spód widelcem i wstaw do lodówki. Orzechy oraz cukier wsyp do malaksera i zmiel do konsystencji grubego piasku. Włóż masło i ucieraj do białości. Dodaj jajko, żółtko, łyżeczkę ekstraktu waniliowego oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rozłóż masę orzechową na cieście, piecz na złoto przez ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. W misce roztrzep ricottę ze śmietaną, syropem klonowym oraz wanilią. Wstaw do lodówki. Wyjmij tartę z piekarnika, pozwól jej lekko przestygnąć (przez około 5 minut), a następnie udekoruj owocami. Podawaj ciepłą z serowym kremem.
***
Poziomkowe z galaretką
Weź na ciasto: •kostkę masła •¾ szklanki cukru •szczyptę soli •4 jajka •1 ¹∕³ szklanki mąki pszennej •łyżeczkę proszku do pieczenia
Weź na wierzch: •pół kilo poziomek •opakowanie galaretki owocowej •opakowanie serka mascarpone •pół szklanki śmietanki kremówki
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieraj, aż będzie puszyste, w trakcie dodawaj stopniowo cukier i jajka. Następnie wsyp mąkę z proszkiem i solą, wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
Blachę wyłóż papierem i wlej ciasto. Wstaw do piekarnika na 40 minut. Ubitą na sztywno śmietanę wymieszaj z mascarpone. Wyłóż krem na zimne ciasto, wygładź, wysyp poziomki i zalej galaretką. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, żeby galaretka zastygła.
***
Malinowe z kremem
Weź na ciasto: •szklankę mąki pszennej •3 jajka •6 łyżek cukru •pół łyżeczki proszku do pieczenia
Weź na wierzch: •pół kilo malin •łyżkę cukru •opakowanie serka mascarpone •łyżeczkę cukru waniliowego
Białka ubij na sztywno, dodając pod koniec łyżkę cukru. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z białkami i żółtkami. Wlej ciasto do formy i piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, a następnie odstaw do ostygnięcia. Jedną piątą malin włóż do rondla. Zasyp cukrem, dodaj 2 łyżki wody i zagrzej. Pozostaw na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu, a potem wystudź i przetrzyj przez sito. Podziel pozostałe maliny na pół. Jedną część rozłóż na zimnym cieście i przykryj mascarpone wymieszanym z cukrem waniliowym. Serek polej przygotowanym wcześniej syropem malinowym. Na wierzchu rozłóż pozostałe maliny. Ciasto wstaw do lodówki na godzinę.
Tekst: Redakcja
Zdjęcia: Bulls Press, Stockfood/Free