Przepis na udany piknik? Roladki, paszteciki, placek z wiśniami, lemoniada, dużo, dużo słońca i dobry humor. Jesteście gotowi na moc pozytywnych wrażeń?
Potrzebne będą:
- roladki
- paszteciki
- placek z wiśniami
- lemoniada
- dużo słońca
i dobry humor.
Ciasto migdałowe z wiśniami
Weź: •opakowanie gotowego ciasta kruchego •szklankę wiśni •5 łyżek dżemu wiśniowego •pół szklanki płatków migdałowych •pół kostki masła •2 jaja •¾ szklanki mąki •łyżeczkę proszku do pieczenia •pół łyżeczki aromatu migdałowego •pół szklanki cukru pudru
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim płytką blaszkę do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200°C i zapiecz je przez 20 minut. Wyjmij, zmniejsz temperaturę do 180°C. Ciasto wysmaruj dżemem, posyp połową wydrylowanych wiśni. Odłóż 2 łyżki płatków migdałowych, resztę zmiel na mąkę. Do miski wrzuć miękkie masło, cukier, jaja, mąkę, proszek do pieczenia, aromat i mielone migdały. Utrzyj mikserem na pulchną masę. Przełóż na tartę i równo rozsmaruj. Posyp resztą wiśni i migdałami. Piecz 45 minut. Wyjmij, ostudź i podawaj.
***
Paszteciki
Weź: •średnią cukinię •cebulę •2 ząbki czosnku •garść orzechów •4 listki szałwii •pół szklanki startego sera cheddar •pół szklanki śmietany kremówki •łyżeczkę nasion kminku •3 łyżki oliwy •2 łyżki mąki •2 łyżki mleka •opakowanie gotowego ciasta francuskiego lub kruchego •sól i pieprz do smaku
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, cukinię pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni i przesmaż cebulę z cukinią. Gdy zaczną się rumienić, wrzuć czosnek, kminek i rozgniecione w moździerzu orzechy. Smaż przez 3 minuty, mieszając, przełóż do miski i ostudź. Dodaj posiekaną szałwię, ser, kremówkę. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200°C, wyłóż blachę natłuszczonym pergaminem kuchennym. Podziel ciasto na 6 kawałków i rozwałkuj na wielkość talerzyka. Na środek nałóż nadzienie, brzegi posmaruj mlekiem i sklej jak pierogi. Układaj na blasze, z wierzchu posmaruj mlekiem i piecz 25 minut, aż będą złote. Smakują i na ciepło, i na zimno.
***
Jaja po szkocku
Weź: •7 jaj •4 surowe białe kiełbasy •pół pęczka cebuli dymki •startą skórkę z cytryny •gałązkę tymianku •garść bułki tartej •3 łyżki mąki •sól i pieprz do smaku •olej do głębokiego smażenia
Tymianek oskub z gałązki, dymkę drobno posiekaj, wrzuć razem ze startą skórką do miski. Dodaj obraną ze skórki kiełbasę. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj ręką i podziel na 6 równych części. Sześć jaj ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Mąkę wysyp na jeden talerz, na drugi bułkę tartą, w misce roztrzep ostatnie jajo. Obtocz jaja po kolei w mące, potem maczaj w jaju i obklej mięsną masą. Znów włóż do mąki i jaja, na koniec panieruj w bułce tartej. Rozgrzej w garnku lub frytownicy olej i smaż partiami przez około 5 minut, aż będą złote. Osącz na bibule i ostudź. Podawaj z piklami.
Wrapy
Weź: •4 plastry szynki •4 placki tortilla •4 liście sałaty •16 listków szpinaku albo roszponki •cukinię •czerwoną paprykę •3 dymki •2 łyżki oliwy •sól •pieprz świeżo mielony •2-3 łyżki gęstej śmietany
Sałatę oraz szpinak umyj i wysusz. Cukinię umyj, przekrój na połówki, a następnie pokrój w cienkie plastry. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Dymkę oczyść, pokrój w drobne krążki.
Na patelni rozgrzej oliwę. Cukinię, paprykę i dymkę duś około 10 minut. Zdejmij z ognia, dopraw solą oraz pieprzem, dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj.
Na każdym placku rozłóż kolejno: liść sałaty, plaster szynki, ¼ wystudzonych duszonych warzyw. Na każdą porcję nałóż jeszcze po cztery listki szpinaku i zroluj. Wrapy doskonale smakują na zimno.
***
Roladki z szynki i melona
Weź: •pół melona •8 gałązek szczypiorku •8-16 cienkich plasterków dojrzewającej szynki •łyżkę soku z cytryny •2 łyżki oliwy •sól •świeżo zmielony pieprz •płynny miód
Z melona usuń nasiona, a miąższ pokrój w bardzo cienkie plasterki. Zblanszuj szczypiorek i odstaw. Ułóż plastry melona na płasko, a na nich po plastrze szynki. Zwiń, potem przewiąż szczypiorkiem. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz miodem. Ułóż roladki na talerzu i podawaj z sosem.
***
Lemoniada z melona
Weź: •melon kantalup •grejpfrut czerwony •1,5 l wody •2 łyżki cukru trzcinowego
Melon obierz, usuń nasiona, a miąższ drobno pokrój. Grejpfrut obierz, podziel na cząstki. Wymieszaj dokładnie owoce z cukrem oraz wodą, a następnie zmiksuj na gładko blenderem. Napój przelej przez sitko do szklanych butelek i szczelnie zakręć.
Chleb piknikowy
Weź: •okrągły bochenek chleba o średnicy ok. 17 cm •2 łyżki octu z białego wina •pół papryczki chili •łyżkę miodu •ząbek czosnku •4 łyżki oliwy •małą czerwoną cebulę •sałatę lodową •3 czerwone papryki •bakłażan •3 małe oscypki •sól i pieprz do smaku
Z chleba odetnij „czapeczkę”. Łyżką wybierz miąższ, zostawiając około półtora centymetra. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Bakłażan pokrój w plastry, posyp solą i odstaw na sitku na pół godziny. Przetrzyj ręcznikiem kuchennym, ułóż w żaroodpornym naczyniu, skrop odrobiną oliwy. Papryki przekrój na pół. Wstaw warzywa do piekarnika. Bakłażan piecz, aż zmięknie, paprykę – aż skórka sczernieje. Papryki wrzuć do dużej miski, przykryj folią aluminiową i odstaw na kwadrans. Gdy ostygną, obierz i pokrój w paski.
W miseczce wymieszaj ocet, posiekaną papryczkę i czosnek, miód i oliwę. Połową skrop wnętrze chleba, wcierając łyżeczką w ścianki. Cebulę pokrój w cienkie plastry, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Odcedź. Wyłóż dno chleba sałatą, na to połóż połowę papryki, bakłażana, cebuli i plastry sera. Skrop dressingiem, na wierzchu połóż drugą, taką samą warstwę. Przykryj „czapeczką”, zawiń w folię i trzymaj w lodówce. Przed podaniem pokrój na kawałki jak ciasto.
***
Kanapki z kremowym serkiem
Weź: •opakowanie świeżego serka śmietankowego •małe opakowanie kwaśnej śmietany •12 kromek pieczywa tostowego •awokado •sok z limonki •kilka kropli zielonego tabasco •2 łyżki masła •sól •świeżo zmielony pieprz •szczyptę bulionu w proszku •gruszkę •łyżkę soku z cytryny
Odkrój skórkę od pieczywa i posmaruj je masłem. Na rozgrzanej patelni podsmaż każdą kromkę maślaną stroną do dołu. Wymieszaj serek z połową śmietany, solą, pieprzem i bulionem. Z awokado usuń pestkę, wybierz miąższ i wymieszaj go z resztą śmietany, sokiem z limonki, solą, pieprzem i tabasco. Posmaruj 4 kromki warstwą serka i awokado, połóż na każdej po kolejnej kromce i posmaruj większą warstwą awokado. Przykryj kanapki pozostałymi kromkami i przekrój ukośnie na pół. Udekoruj kawałkiem gruszki skropionej cytryną.
***
Kanapki z rostbefem i żurawiną
Weź: •4 łyżki masła •łyżeczkę różowego pieprzu
w zalewie •garść ziół (natka pietruszki, szczypiorek, koper) •kilka liści sałaty •6 bułek wieloziarnistych •12 plastrów wołowego rostbefu, pastrami lub wędzonej kaczki •garść rzeżuchy •słoik żurawiny do mięsa
Bułki przekrój, posmaruj masłem, posyp posiekanymi ziołami. Połóż sałatę, mięso, na wierzchu posyp rzeżuchą. Podawaj z żurawiną.
***
Drobiowa terrina
Weź: •2 małe piersi z kaczki bez skóry •4 łyżki masła•ćwierć kilograma kurzych wątróbek •2 łyżki sherry •gałązkę świeżych małych listków laurowych •12 plastrów wędzonego boczku •ćwierć kilograma mielonego mięsa z kurczaka •3 ząbki czosnku •2 gałązki świeżego oregano •garść zielonych oliwek faszerowanych ostrą papryką •po pół łyżeczki soli i mielonego pieprzu
Każdą pierś przekrój na 3 plastry. Rozgrzej masło na patelni i przesmaż kaczkę z każdej strony. Wyjmij, wrzuć na patelnię wątróbki i smaż minutę. Wlej sherry i smaż, mieszając, jeszcze 3 minuty. Zdejmij z ognia i ostudź. Naczynie do terriny wyłóż listkami laurowymi. Na wierzchu połóż plastry boczku tak, by wystawały ponad brzeg naczynia. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Do miski wrzuć mielonego kurczaka, grubo posiekany czosnek i oliwki, listki oregano, sól i pieprz. Dorzuć ostudzone wątróbki, zamieszaj. Przełóż jedną trzecią masy do rynienki, na wierzchu połóż połowę smażonej kaczki. Wyłóż połowę pozostałej masy, znów połóż mięso.
Na wierzch wyłóż resztę mielonego mięsa, dociśnij całość i przykryj kawałkami boczku. Przykryj rynienkę folią aluminiową, włóż do większej blachy. Wlej do niej gorącej wody na 3 centymetry, całość wstaw ostrożnie do piekarnika. Piecz godzinę i 45 minut. Wyjmij, dociśnij wierzch np. położoną na płasko puszką i odstaw do ostygnięcia. Włóż do lodówki na noc. Ostukaj foremkę i przełóż terrinę na talerz. Podawaj z wiejskim chlebem.
Tekst: Ipc+Syndication, Stockfood/Free
Tłumaczenie: Stanisław Gieżyński
Zdjęcia: Myles New/Country Homes And Interiors/Ipc+Syndication, Stockfood/Free