Zanim łąkowe i warzywne piękności wykorzystamy w kuchni, nacieszmy nimi oczy. Klasyczny bukiet ozdobią nieklasycznie majeranek, waleriana, krwawnik czy mięta.
Cukinia w wazonie
Zioła nie muszą od razu lądować w garnku, a kwiaty cukinii w głębokim oleju. Zanim łąkowe i warzywne piękności wykorzystamy w kuchni, nacieszmy nimi oczy. Klasyczny bukiet ozdobią nieklasycznie majeranek, waleriana, krwawnik i mięta.
Ogórecznik włożymy do muszelek napełnionych wodą. A pomarańczowe kwiaty cukinii świetnie wyglądają nawet w szklankach czy na porcelanowych półmiskach.
***
Zielnik na parapecie
Zamiast nieśmiertelnych paprotek możemy ustawić łąkową galerię. Do kilku różnych wazonów (niekoniecznie od kompletu) wkładamy rumianek, majeranek, trybulę.
W starym emaliowanym dzbanku ładnie będą wyglądały kwitnący czosnek, koper, kwiaty cebuli, krwawnik i waleriana.
Szukacie ciekawej ozdoby na podwieczorek w ogrodzie? Wystarczy sztućce ozdobić np. tasznikiem i wszystko razem przewiązać szarym sznurkiem.
Tekst: Redakcja
Zdjęcia Christine Bauer/Living4media/Free