Witaminy dla igiełek

To nie była zima dobra dla roślin. Dwa tygodnie siarczystego mrozu – przy braku śniegu – zrobiły swoje. Wiele krzewów przemarzło, uschło, iglakom zbrązowiały gałęzie. Na szczęście nie zawsze oznacza to chorobę: pod wpływem chłodów i braku wilgoci wiele gatunków przebarwia się na brunatno (zwłaszcza pod koniec zimy, gdy słońce już przygrzewa, ale ziemia jest wciąż za zimna, by wyciągnąć z niej wodę), a odzyskują zieleń, gdy pogoda się poprawia. Jeśli jednak pod koniec maja igły są wciąż brązowe, trzeba je usunąć, a roślinę podkarmić magnezem (jest w popiele drzewnym, w algach) lub guanem chilijskich i argentyńskich ptaków morskich. Nawóz Biozym ma certyfikaty EKO i BIO, sprawi, że krzaki będą bardziej odporne.


Tekst: Weronika Kowalkowska
Fotografie: Cezary Korkosz, Stockfood/Free, Biosphoto, Gap Photos/East News, Fotochannels, shutterstock.com

Zobacz również