Wakacyjne menu nie może się obejść bez owoców sezonowych. Nasze przepisy na sałatki, ciasta i naleśniki!
Sałatka owocowa
weź: •kawałek arbuza •kawałek melona •dużą garść borówek amerykańskich •dużą garść winogron •kieliszek likieru pomarańczowego •kilka listków mięty
Arbuz i melon pokrój w kostkę, wymieszaj z pozostałymi owocami. Polej likierem i wstaw na 2 godziny do lodówki. Udekoruj listkami mięty.
***
Ciasto z czereśniami
weź: •szklankę mąki pszennej •szklankę mąki ziemniaczanej •szklankę cukru •kostkę masła •łyżeczkę proszku do pieczenia •4 jaja •kilo czereśni
Do miski wbij jaja, dodaj cukier, miksuj, aż cukier się rozpuści i masa będzie puszysta. Masło roztop w rondelku i przestudź. Przesiej do miski oba rodzaje mąki, dodaj proszek, wlej masło i dokładnie wszystko wymieszaj. Czereśnie wydryluj. Wylej ciasto na posmarowaną masłem blachę, na wierzchu ułóż czereśnie. Piecz godzinę w 180°C. Pod koniec sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest w środku wilgotne. Wyjmij i podawaj na ciepło lub zimno.
***
Naleśniki z owocami
weź: •szklankę mąki •pół szklanki mleka •pół szklanki wody gazowanej •jajo •szczyptę soli •dużą garść owoców (np. porzeczek) •3 łyżki ulubionego dżemu •skórkę słoniny lub kawałek masła
Mąkę przesiej do miski, posól, wbij jajo i wlej mleko. Wymieszaj na gładką masę trzepaczką lub mikserem. Dolewaj po odrobinie wody gazowanej, mieszając, aż uzyskasz dość luźną, lejącą się konsystencję. Ciasto odstaw na kwadrans. Smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną masła lub przetartej skórką słoniny. Gotowe naleśniki posmaruj dżemem, zawiń, udekoruj owocami.
***
Sałatka z truskawkami i kozim serem
weź: •dużą garść listków różnych sałat •dużą garść truskawek •kubek twarożku z koziego mleka •3 łyżki oliwy •garstkę listków bazylii •różowy pieprz
Na talerzach rozłóż sałatę i pokrojone na kawałki truskawki. Łyżeczką nałóż twarożek z koziego mleka. Posyp listkami bazylii, skrop oliwą. W moździerzu utłucz grubo pieprz i odrobiną posyp sałatkę.
To już prawie czas. Wędruję na mój bazarek i patrzę na stragany. Pierwsze truskawki są, tu i ówdzie pojawiają się czereśnie i wiśnie. Z zainteresowaniem zerkam na programy dla rolników w telewizji, by dowiedzieć się, czy przypadkiem susza albo nadmiar deszczu nie pokrzyżuje mi planów. A są one proste, jasne i od dawna te same: jak tylko pojawią się świeże owoce, rzucam się do kuchni. Najadam się nieprzyzwoicie, bo szybko się kończą. Sezon jest krótki, a do zrobienia wiele. W piwnicy czeka duży słój na ratafię. Będę wrzucał do niego po kolei te owoce, które akurat dojrzały. Zasypane cukrem puszczą sok, który wymieszam ze spirytusem. Na zimę jak znalazł.
A póki co do kuchni powracają letnie smaki z dzieciństwa: knedle ze śliwkami, zupa z jabłek antonówek z grzankami, wiśniowy kisiel, no i oczywiście pierogi. W pierogowej kwestii od lat obowiązuje ten sam rytuał. Kolega ma w ogródku niewielką wiśnię. Gdy owoce dojrzeją, sprasza znajomych. Zrywamy, drylujemy i lepimy. Sok pryska na koszule i trampki, popijamy zimny kefir, bo piwo jakoś nie pasuje. To już za chwilę i nie mogę się doczekać, choć przecież dzięki mrożonkom oraz szklarniom możemy jeść owoce przez cały rok. Ale to nie to samo. Truskawki mają być umorusane ziemią, śliwki pokryte meszkiem, a porzeczki na gałązkach. W bliskości natury kryje się cały smak. By go wydobyć, najlepsze są najprostsze przepisy. Na foie gras z pigwową konfiturą i dziczyznę w sosie wiśniowym przyjdzie jeszcze pora.
***
Prosciutto z malinami
weź: •10 plasterków prosciutto lub innej suszonej szynki •dużą garść malin •duży pęczek dymki •2 łyżki oliwy •biały pieprz
Z dymek odkrój szczypior. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulki i smaż przez minutę, mieszając. Wyjmij, osusz papierowym ręcznikiem. Szynkę zwiń w rulonik, wkładając w środek po jednej dymce. Na wykałaczki nadziewaj kolejno: malinę, szynkę i znów malinę. Oprósz pieprzem, podawaj jako przekąskę.
***
Sorbet kokosowy z truskawkami
weź: •pół szklanki cukru pudru •1 ¾ szklanki mleka kokosowego •3 łyżki wiórków kokosowych •pół cytryny •kieliszek rumu kokosowego •jajo •garść truskawek
Do garnuszka wlej mleko kokosowe, dodaj wiórki i cukier puder. Zagotuj i zamieszaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia, wyciśnij sok z połówki cytryny i wlej rum. Ostudź. Oddziel białko od żółtka, ubij je na niezbyt sztywną pianę. Wymieszaj delikatnie z mlekiem kokosowym, przelej masę do plastikowego naczynia. Wstaw do zamrażarki. Kiedy sorbet będzie zamarzał, wyjmuj go co jakiś czas i mieszaj widelcem, żeby nie tworzyły się grudki. Gotowy sorbet rozłóż do miseczek, udekoruj kawałkami truskawek.
***
Zupa wiśniowa z knedelkami
weź: •kilo wiśni •szklankę wody •szklankę czerwonego wytrawnego wina •mały kieliszek porto •3-centymetrowy kawałek cynamonu •3-centymetrowy kawałek skórki z cytryny •2 łyżki cukru pudru •2 łyżki dżemu wiśniowego •łyżkę soku z cytryny •czarny pieprz do smaku
na knedle:•pół kilo ziemniaków •szklankę mąki •jajo •dużą szczyptę soli •12 śliwek •3 łyżki bułki tartej
Wiśnie wydryluj, wrzuć do garnka, wlej wodę, wino i porto, dorzuć cynamon, skórkę cytrynową, cukier i dżem. Zagotuj i trzymaj na ogniu przez 5 minut. Ostudź, zmiksuj na gładko i przetrzyj przez sito. Dopraw sokiem z cytryny i odrobiną pieprzu. Zrób knedle: ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz póki ciepłe i przeciśnij przez praskę, żeby nie było grudek. Przełóż na stolnicę, posól, wbij jajo i wsyp mąkę. Zagnieć gładkie, odrobinę kleiste ciasto. Śliwki wydryluj, posyp bułką tartą, żeby nie puszczały zbytnio soku. Z ciasta uformuj wałek, odkrawaj po kawałku, spłaszczaj dłonią, kładź na środek połówki śliwek i zawijaj. Gotuj w osolonym wrzątku, aż wypłyną, potem jeszcze 2 minuty. Ugotowane knedelki rozłóż na talerze, na nie wylej ciepłą zupę.
Tartaletki z malinami
weź: •2 szklanki mąki •kostkę zimnego masła •żółtko •szczyptę soli •mały kieliszek czystej wódki
na nadzienie: •opakowanie serka mascarpone •5 łyżek dobrego dżemu malinowego •koszyczek malin
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól. Masło posiekaj na małe kawałki, wrzuć do mąki. Rękami rozetrzyj dokładnie masło z mąką, aż uzyskasz konsystencję bułki tartej. Dodaj żółtko i wódkę, zagnieć. Uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na pół godziny. Podziel na kawałki, rozwałkuj i wyłóż foremki do tarteletek. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Zrób nadzienie: w misce wymieszaj mascarpone z dżemem, schłodź w lodówce. Nałóż do tartaletek, na wierzchu obłóż malinami.
***
Sałatka ze szparagów i truskawek
weź: •pół pęczka zielonych szparagów •dużą garść truskawek •garść pomidorków koktajlowych
na dressing: •3 łyżki oliwy •łyżkę octu balsamicznego •łyżeczkę soku z cytryny •kilka listków bazylii •sól i pieprz do smaku
Każdy szparag złap za oba końce i delikatnie zegnij. Gdy pęknie, odłóż część z główką na bok. Z dolnych, zdrewniałych końcówek możesz zrobić zupę. Części górne wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj pięć minut. Wyłów, przelej zimną wodą, osusz i pokrój w kawałki. Truskawki podziel na ćwiartki, pomidorki na pół. Wrzuć wszystko do miski. Ocet połącz z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodaj oliwę i wymieszaj na gładką emulsję. Bazylię posiekaj, dodaj do dressingu. Polej sałatkę.
***
Racuchy z dżemem i truskawkami
weź: •¾ szklanki mąki •¾ szklanki maślanki •łyżkę śmietany •jajo •łyżkę masła •pół łyżeczki sody oczyszczonej •pół łyżeczki proszku do pieczenia •dużą szczyptę soli •5 łyżek ulubionego dżemu owocowego •garść truskawek
Mąkę przesiej do miski, wsyp sodę, sól, proszek do pieczenia i zamieszaj. Masło rozpuść, wlej do mąki razem ze śmietaną i maślanką. Wymieszaj trzepaczką i odstaw na kwadrans. Rozgrzej patelnię, nalewaj po małej chochli ciasta i smaż na średnim ogniu przez 2 minuty, aż racuchy się zrumienią. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty. Gotowe racuchy podawaj z odrobiną dżemu i truskawkami. Możesz je także polać syropem klonowym lub miodem i ozdobić bitą śmietaną.
***
Lemoniada z miętą i ogórkiem
weź: •dużą butelkę schłodzonej wody gazowanej •pół szklanki soku z limonki •pół ogórka wężowego •4 łyżki cukru lub miodu •garść listków mięty
Miętę z cukrem wrzuć do dzbanka i rozgnieć lekko drewnianą łyżką. Dodaj pokrojony w cienkie plastry ogórek, znów delikatnie zagnieć. Wlej sok z limonki i wodę, zamieszaj. W wersji dla dorosłych wlej dodatkowo ¾ szklanki białego rumu albo czystej wódki.
***
Salsa pomidorowo-truskawkowa
weź: •dużą garść truskawek •pomidor •szalotkę •pół ostrej papryczki •garstkę świeżej mięty •garstkę świeżej kolendry
na dressing: •łyżkę oliwy •łyżeczkę miodu •sok z połowy limonki •skórkę otartą z połowy limonki •dużą szczyptę gruboziarnistej soli
Truskawki i pomidor pokrój w kostkę, szalotkę i papryczkę drobno posiekaj. Wrzuć do miski, dodaj posiekane zioła. W miseczce wymieszaj oliwę, miód, sok i skórkę z limonki. Dressingiem polej salsę, wymieszaj i dopraw solą. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Podawaj do zimnych mięs albo z kukurydzianymi chipsami.
***
Ciasto czekoladowe z owocami
weź: •tabliczkę dobrej gorzkiej czekolady •pół kostki masła •pół szklanki mąki •4 jaja •pół szklanki cukru •dużą garść sezonowych owoców: malin, czarnych jagód itp.
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Do miseczki wrzuć pokruszoną czekoladę i masło, postaw na garnku z gotującą się wodą. Mieszaj od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści. Odstaw na 5 minut, żeby nieco przestygło. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj, dodaj do masy czekoladowej wraz z mąką i wymieszaj. Białka ubij na pianę, w połowie ubijania dodaj cukier. Wymieszaj masę czekoladową z białkami, wylej do wysmarowanej masłem blachy. Posyp połową owoców. Piecz około 40 minut, sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest wilgotne. Wyjmij, ostudź, posyp resztą owoców.
Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografie: shutterstock.com